poster

Поглед преко границе - Хрвати у БиХ

Pogled preko granice - Hrvati u BiH (2013)


епизода: 297

Содржина

Два су корака још до службених резултата опќих избора одржаних 2. листопада. Поновно се пребројавају гласови за предсједника Републике Српске. Сви остали резултати су познати. Тече рок за жалбу, кад он проѓе, Средишње изборно повјеренство објавит ќе службене резултате. Требало би то бити до 3. студенога. Све иде врло споро.
Избори у БиХ су и један од повода да у студио позовемо заступника у Хрватскоме сабору из XИ. изборне јединице Невенка Барбариќа. Заступник Барбариќ дипломирани је инжењер граѓевине с дугогодишњим искуством рада у струци. Чак у четири пуна мандата обављао је дужност градоначелника Љубушког.
Први пут у повијести Орашје је прославило Дан града. Наиме, оба дома Парламента Федерације БиХ у ожујку су ове године донијели одлуку о промјени статуса Орашја из опќине у град. Свечано обиљежавање започело је полагањем вијенаца и паљењем свијеќе код Спомен-обиљежја погинулим припадницима 106. бригаде, настављено светом мисом задушницом и Сусретом посавских пјесника, док је завршено Свечаном академијом.
Занимљиво је што су се у обиљежавања 30. обљетнице страдања Хрвата Босанске Посавине укључили и мотористи из тога краја. Организирали су и Први Посавина тоур.
Из равне Посавине водимо вас у ентитет Република Српска. Ове је године Жупа светога Јосипа у Теслиќу прославила стогодишњицу постојања. Тамо дјелује и мала, али радишна хрватска заједница.
У Славонском Броду представљена је књига "Слагалице" познатог хрватскога књижевног критичара и есејиста Милана Бешлиќа, који је велики дио свога знанственог рада посветио управо Хрватима у Босни и Херцеговини.
У Широком Бријегу одржан је традиционални Медитеран филм фестивал. Гранд Приx је освојио филм "Како спасити мртвог пријатеља", руске редатељице Марусје Сиројечовскаје, а награду Бест Схорт "Не можеш ме аутоматизирати" редатељице Катарине Јазбец из Словеније. Према оцјени публике најбољи је био филм "Бабајања", хрватског редатеља Анте Златка Столице.

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Medijska mreža srpske dijaspore

    image
  • Село

    image
    Емисија "Село" намијењена је пољопривредницима и становницима села. Емисија која афирмисе свеколики зивот сеоског становништва,говори о аграрној политици,...
  • ГРИП - победи ја брзината (2007)

    image
    'ГРИП - Побиједи брзину'' дрскија је, сувременија, бржа и, изнад свега, забавнија од конкуренције. Брзе камере високе резолуције снимају оно што је невидљиво...
  • Линије раздвајања (2009)

    image
    Из срца суперсиле у кризи, Фаулт Линес копа дубље у оно што покреќе велике приче у САД-у.
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.