Оценка на корисникот: 5/10

сезона: 1

епизода: 1 - документарна серија

Содржина

Документарна серија открива ријетке, изнимне и јединствене чињенице о неким еуропским земљама, јер можда оно скривено говори највише. То су тешко приступачна блага која дају тон земљи, одражавају становништво, говоре о цивилизацији.
За разлику од туризма, организираних путовања и стандардних репортажа ови документарци приказују лутања, истраживања, разне незгоде, скретања с пута, али исто тако остављају простор за чуѓење, промишљање и разумијевање. Свако тако откривено благо пружа нам непроцјењив алат за дубље разумијевање. Сиќи ќемо с утабаних стаза да боље схватимо бит земље и отворимо очи за нешто друго.
Серија полази од откривања земље на слободан начин, спонтан, изван норми и надасве хуман. Нема означених стаза, обавезних заустављања. Застајемо на благу - баштинском, природном, културном, традиционалном и људском. Та су блага највеќе богатство земље о којој нам говоре и која нам објашњавају они који ту живе.
Повезујуќи чари мора и планина уз обиље још нетакнутих крајолика и очувану баштину, Хрватска је тренутачно у тренду. Изван утабаних стаза може се много тога открити.
У главном граду Загребу мијешају се фолклор и традиција с урбаним еклектицизмом. Висином доминира катедрала св. Стјепана носеќи трагове готово десетостољетне повијести.
Дуж јадранске обале национални парк Велебит свједочи о посебној пажњи коју Хрвати посвеќују околишу. Разиграна годишња доба фасцинантан су призор који се може пратити с највише метеоролошке постаје у земљи.
У унутрашњости дворац Тракошќан, смјештен на брежуљку, пружа чудесну средњовјековну слику. У овој утврди, која као да је изашла из бајке, огледа се повијест грофова Драшковиќ на обитељским платнима, у дрвеним облогама или у збирци ријетког оружја.
На почетку полуотока Пељешца средњовјековни Стон показује поносно своје бедеме. Ту живи брачни пар узгајивача шкољки. У овој тиркизној води узгајају каменице које се сматрају најбољима на свијету.
У Задру на обали дивовско дјело Николе Башиќа привлачи на тисуќе знатижељника. Овдје је море глазбеник, а ритам нота одреѓују валови. Морске оргуље јединствен су споменик у свијету.
Хрватска у пет чинова открива пет блага без много чекања.

Слики

Блага Еуропе: ХрватскаБлага Еуропе: ХрватскаБлага Еуропе: ХрватскаБлага Еуропе: ХрватскаБлага Еуропе: ХрватскаБлага Еуропе: ХрватскаБлага Еуропе: ХрватскаБлага Еуропе: ХрватскаБлага Еуропе: ХрватскаБлага Еуропе: ХрватскаБлага Еуропе: Хрватска

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Јоанна Лумлеy у пустоловини на путу свиле (2018)

    image
    Јоанна Лумлеy креќе на велико и изазовно путовање дуж Пута свиле. Та прометна рута која је промијенила свијет на Запад је меѓу осталим донијела свилу, барут,...
  • Fashion Junior

    image
    Discover the kids' fashion news for recent trends, tips and inspirations, explore the new collections, find out lots of stylish sophisticated looks from the...
  • Животиње у покрету (2018)

    image
    Један од највеќих природних спектаклова јесу животиње у покрету. Животиње морају да преѓу своје мигрантске путање, пешке, летењем или пливањем, како би преживеле.
  • Wissen vor acht - Mensch (2014)

    image
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.