poster

Пустоловина у Хрватској: Беспуќима Славоније - 1. дио

Pustolovina u Hrvatskoj (2003)

Документарец | хрватска

сезона: 1

епизода: 20 - Bespućima Slavonije - 1. dio

Содржина

Досјетка о "равној" Славонији "гдје је највише брдо бундева" наводи на помисао да то није захвалан терен за неку сувремену пустоловину. Да докажемо да баш и није тако, организирали смо "офф роад" раллy с десетак џипова најприје по беспуќима западне Славоније. Џипови су били различитих изведби: од серијских за цивилну употребу и војно-полицијских какве користе специјалци, до оних посебно опремљених за свјетска натјецања попут "Цамел Тропхyја" или раллyја Париз - Дакар.
Наш потхват био је експедицијског типа, тек с неким натјецатељским дисциплинама, а с точно одреѓеним циљем - истражити садашње могуќности Славоније као природне "сценографије" за организирање веќег меѓународног "офф роад тропхyја" или "фестивала". По свјетским мјерилима "тропхy" је спортско-експедицијски раллy с упознавањем и природно-туристичких занимљивости. "Офф роад фестивал" натјецање је теренских возила у свладавању разних запрека у кругу, на ужем подручју - тако да буде атрактивно и за гледатеље.
На пуцањ из мужара "Тренкових пандура" стартали смо из повијесног града Пожеге у густе шуме планине Папук. Одвозивши натјецање у слалому, посаде су морале свладати у шикару зараслу скијашку писту нагиба 45 ступњева. Затим и уз помоќ сателитске ГПС навигације тражити даљњи пут по "роад бооку" ("путној књизи" задатака) по шумарским "мулдама" за извлачење трупаца. Слиједило је алпинистичко пењање сувозача по окомитој стијени Јанковца и сусрет на заданом мјесту с возачима џипова. Циљеви орјентацијске вожње били су повијесна тврѓава Ружица изнад Ораховице и гласовити дворац из 13. стољеќа у Кутјеву. На планини Диљ то је било чудесно Совско језеро, а крајњи циљ ове етапе био је Славонски Брод и посјет фолклорном "Славонском колу", на којем се у вожњи спретности натјечу запрежна кола, теренске претече данашњих џипова.

Продуцент: Jasna Ferluga
Автор: Mario Saletto

Слики

Пустоловина у ХрватскојПустоловина у ХрватскојПустоловина у ХрватскојПустоловина у ХрватскојПустоловина у Хрватској

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • The Genius of Photography (2007)

    image
  • Ловачки клуб

    image
    Документарна емисија о лову.
  • Најсмртоносните невремиња во светот (2016)

    image
    How weather conditions affect different areas and people's lives around the world.
  • China Uncovered

    image
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.