poster

Пустоловина у Хрватској: Беспуќима Славоније - 2. дио

Pustolovina u Hrvatskoj (2003)

Документарец | хрватска

Оценка на корисникот: 10/10

сезона: 1

епизода: 21 - Bespućima Slavonije - 2. dio

Содржина

"Офф роад" експедицију по Славонији и Барањи настављамо обалом Саве од Славонског Кобаша према истоку дуж границе с БиХ. Обала је мочварна, цесте нема, па је границу могуќе опходити једино џипом или на коњу. Неке дионице возимо коритом ријеке, које је тврѓе од обале.
У Доњој Бебрини придружујемо се коњичкој постројби полиције и с њима опходимо границу. Дио мочварног Јелас поља подручје је природног "заштиќеног крајолика" Гајна. Ту је обновљена повијесна стражарница на ступовима "чардак". Низ таквих чардака наsирао је границу аустријске Војне крајине и Турског царства у 18. ст.
Беспуќем долазимо до Бабине Греде, која је у доба рата с Турцима била сједиште славне "Бабогредске компаније". Упознајемо живот типичне сеоске фарме, "шокачког стана", и његове могуќности претварања у објект будуќег сеоског туризма. Пут према Дунаву настављамо кроз шуме гдје је у ловачкој куќи Мерлино једно од узгајалишта гласовите аутохтоне врсте пса - хрватског овчара.
У треќој етапи нашег "офф роад" потхвата пробијамо се пољима славнога "кукурузног пута", у Домовинском рату једине везе опкољеног Вуковара с Нуштром и Хрватском. Затим истражујемо Вучедол и Вуковар. Ову етапу завршавамо у Ердуту, гдје је осим највеќе дрвене бачве на свијету, запремнине 76.000 литара, још занимљивије било напуштено вјежбалиште специјалаца четничког разбојника Аркана, које смо искористили за један од испита уобичајених на "офф роад тропхyјима".

Продуцент: Jasna Ferluga
Автор: Mario Saletto

Слики

Пустоловина у ХрватскојПустоловина у ХрватскојПустоловина у ХрватскојПустоловина у ХрватскојПустоловина у Хрватској

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Achtung Kontrolle! Wir kümmern uns drum

    image
  • Трговци аутомобилима (2003)

    image
    Придружите се искусном трговцу аутомобилима Микеу Бреwеру и врхунском механичару Едду Цхини док пролазе кроз аутомобилске авантуре. Главни задатак серије Трговци...
  • Древни ванземаљци: Коначни докази (2015)

    image
    Гиоргио Тсоукалос, теоретичар завјера и ловац на ванземељац, открива на фасцинанте приче о тајанственим догаѓајима који упуќују на постојање ванземаљског живота.
  • Изум

    image
    Откријте неке од најузбудљивијих производа које су створили еуропски знанственици и подузетници. Ова серија покрива све, од новог начина уштеде енергије до...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.