poster

Пустоловина у Хрватској: Трагом неретванских гусара

Pustolovina u Hrvatskoj (2003)

Документарец | хрватска

сезона: 1

епизода: 19 - Tragom neretvanskih gusara

Содржина

Шест километара разведено широко ушќе Неретве једина је хрватска рјечна делта. Та "блатија" с густом мрежом рјечица, канала за наводњавање, језерима и мочварама подручје је гнијежѓења разних птица и мријешќења више рибљих врста, посебно јегуља. Доласком Хрвата на Јадран кнез Домагој утемељује моќну Неретванску кнежевину, која од 9. стољеќа наsире обалу од Умага до Дубровника, као главни такмац Млечанима.
Кроз бурну повијест делте гласовити су потхвати неретванских гусара, који су бранеќи хрватску обалу успјешно пркосили Млечанима, Ѓеновежанима, Турцима, па чак и арапским гусарима. С њиховим потомцима, веслајуќи на традиционалним "лаѓама", у које смо укрцали планинске бицикле и треккинг опрему, на пустоловни начин доживљавамо природне и повијесне знаменитости делте - прекрасна Бачинска језера и Модро око, мочварни "сафари" на јегуље, жабе и птице, па посљедњи лепрозариј и тржницу робова у Еуропи, а и тврѓаву Смрдан-град, коју је сердар Нонковиќ са само 57 Хрвата успјешно обранио од јуриша 6000 Турака.

Продуцент: Jasna Ferluga
Автор: Mario Saletto

Слики

Пустоловина у ХрватскојПустоловина у ХрватскојПустоловина у ХрватскојПустоловина у ХрватскојПустоловина у Хрватској

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.