Пушкин и Срби


Содржина

У емисији "Пушкин и Срби", аутора Сергеја Шестакова, први пут је свеобухватно телевизијски приказан изузетно интересантан и драматичан део живота великог руског и светског књижевника, у коме је много сараѓивао и помогао Србима.
Александар Сергејевич Пушкин, био је највише и најсвестраније повезан са људима на овим просторима, у односу на све књижевнике у руској историји. У емисији су приказани цитати из научних дела Академије наука Совјетског савеза, који то потврѓују, јер се о томе мало зна у Србији. Аутор емисије Сергеј Шестаков, био је 6 година саветник у амбасадама Југославије у Русији и Украјини и са лица места донео штампане и филмске записе о томе.
Бард руске и светске поезије, са 25 упечатљивих поетских остварења о Србима и непосредним разговорима са избеглим српским устаницима и интелектуалцима - много је помогао враќању угледа Србије упознајуќи европску и светску јавност са патриотизмом и храброшќу Срба, у Првом и Другом српском устанку.
Посебно је значајно, што су измеѓу Пушкина и Срба - везе и утицаји били двосмерни, непрекидни до краја песниковог живота, од Вука Караџиќа и наших народних песама, до Захарија Орфелина других српских књижевника, историчара и научника. Приликом првих сусрета са Србима, 1820. године, Пушкин је почео да учи српски.
У емисији су приказане и две изузетно занимљиве животне приче о романтичној и родословној повезаности Срба и Пушкина.
Најбоље оригиналне песме, више од 25 Пушкинових поетских бисера посвеќених Србима, у емисији казује Иван Босиљчиќ, а цитате Биљана Ѓуровиќ, глумци Народног позоришта.
Целу телевизијску повест оплемењују оригиналне композиције Милутина Поповиќа-Захара, компоноване за Прву Универзијаду у Москви, посвеќене пријатељству Руса и Срба, у извоѓењу Симфонијског оркестра РТ Русије, са солистима Бољшог театра.
Аутор Сергеј Шестаков

Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.