Содржина

"Имао сам десетак година, ишли смо у школу. И сад не знам точно које је то године било, углавном знам да смо били у школи, и дошли су у школу по дјецу... Дошли су по њих, да морају иќи..." Тако о дану када су из његова мјеста, у концентрацијски логор Јасеновац, усташе одвеле све Роме, говори Мато Јемриќ. Данас су му 84 године, но дан када су његови пријатељи одведени, у липњу 1942. заувијек ќе му остати урезан у сјеќање. Само из околице Жупање и Винковаца одведено их је више од три тисуќе. У нека села више се никада нису вратили, а мјештани који још памте да су ондје уопќе живјели, сјеќају их се с поштовањем и сјетом. Од Штитара и Отока, преко Врбање, Бошњака или Рајевог Села, Роми су били саставни и препознатљиви дио заједнице у којој су живјели, школовали се и радили. Неки од ромских глазбеника и данас имају статус звијезде о којима се говори с поносом.
Хрватска телевизија, на Меѓународни дан сјеќања на ромске жртве Холокауста, приказује емотиван и потресан филм "Непрежаљени". Документарац је настао унутар Одсјека за националне мањине, исељеништво и цивилно друштво (ПО Образовање и знаност), а иза њега стоји екипа емисије Призма. Уз помоќ глазбеника и штитарског кроничара Шиме Доминковиќа, кроз интимна и често болна сјеќања свједока времена, откривамо приче о пријатељствима, о ријетким артефактима присуства Рома, о глазбеној виртуозности и заувијек несталом начину живота, а околности које су довеле до страдања Рома појашњавају повјесничари који се баве изучавањем Другог свјетског рата и страдања Рома у НДХ.

Сцеарист:
Уредник: Daniela Draštata
Снимател: Tomislav Trumbetaš
времетраење: 50 мин

Слики

НепрежаљениНепрежаљениНепрежаљениНепрежаљениНепрежаљениНепрежаљениНепрежаљени

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.