Сестре

Sestre (1992)

Драма | хрватска
Режисер: Branko Ivanda

рејтинг: 7.2/10
Оценка на корисникот: 10/10

Содржина

Драмски програм ХТВ-а приказује ТВ филм "Сестре" раѓен према мотивима драме Славка Батушиќа "Коморни трио".
"Коморни трио" је интимна игра у два ставка изведена 1935. године у Хрватском народном казалишту и награѓена Деметровом наградом. Кад не би имала и других вриједних својстава, била би јединствена веќ и "по смјелости своје неказалишности", тако је о њој написао др. Бранко Гавелла.
Сестре Јулија и Регина те Регинин муж Марцел завршавају у ставку "апассионато" своје интимне и психолошке драме неразријешених брачних односа.
У ТВ сценарију Ладе Каштелан наглашена је готово телепатска повезаност сестара, које попут сијамских близанаца осјеќају и доживљавају једна другу, те попут марионета виших сила и закона утјечу меѓусобно на ток властитог живота и брак. Уведено је још једно драмско лице, то је Јулијин муж, који ќе једини бити у стању разумјети животну игру истине и лажи, и опростити својој жени не баш тако безазлени гријех....
Неќемо откривати што се меѓу њима збива, но рецимо само то да је управо та присност сестара темељ драмске напетости и заплета приче, а редатељ Бранко Иванда успио је, уз изврсне глумце (Синиша Поповиќ, Божидар Алиќ, Ања Шоваговиќ-Деспот и Алма Прица) извуќи психолошку истанчаност и емотивне набоје лица.
Ова је ТВ драма снимљена у раскошним становима на Гвозду и у Јурјевској улици у Загребу, а сценограф Жељко Сенечиќ и костимографкиња Јасна Новак успјели су дочарати доба носталгичних тридесетих година. Рекли бисмо, то је "исјечак из живота добростојеќих граѓанских обитељи, те њихових интелектуалних, моралних и интимних стремљења", начин живота који данас гледамо са занимањем и новим погледом на вријеме које је у неповрат ишчезло.

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.