Содржина

Стари су Есекери вољели слушати програме страних радијских постаја, Загреб је веќ имао свој радио, па је и жеља Осјечана била иста. Свој радио први пут су добили у липњу 1943. године када је основана Круговална постаја Осијек, која је почела с редовитим емитирањем 1. липња те године. У нове просторе Радио станица Осијек сели се 1946. гдје се налази и данас. Златне године Радио Осијека почеле су оснивањем неколико оркестара и аудицијама за солисте. За њихове концерте из великог студија Радио Осијека тражила се карта више.
У документарном филму својих почетака на Радио Осијеку присјеќа се Вера Свобода која је била меѓу првим солистицама, а свој допринос развоју радија дао је тада њезин будуќи супруг Јулије Њикош. Готово је непознато да је Бранко Михаљевиќ у студију Радио Осијека написао пјесму за дјецу "Зеко и поточиќ". Своје прве озбилније глазбене кораке на Радио Осијеку направио је Антун Николиќ Туца, тамбурашки виртуоз, али и роцкер који је заједно с Крунославом Киќом Слабинцем основао Динамите. Откривамо како је настала "Плавуша".
Радио Осијек велику је улогу имао у Домовинскоме рату, па је често био мета. Доносимо присјеќања свједока тог времена. Тијеком осамдесет година постојања ХРТ Радио Осијек обиљежиле су многе слушане емисије, па се присјеќамо и њих. Но оно што је највредније у његовој повијест јесу људи, њих око двије и пол тисуќе дало је и даје свој печат програму омиљеног регионалног радија.

Уредник: Melita Homa
Снимател: Dominik Glavaš

Слики

Радио су људиРадио су људиРадио су људиРадио су људиРадио су људиРадио су људиРадио су људиРадио су људи

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.