poster

Муск против Безоса: Нови Звјездани ратови

Musk vs Bezos, la nouvelle guerre des étoiles (2022)

Документарец | Франција
Режисер: Agnès Hubschman

Оценка на корисникот: 2/10

Содржина

Два најбогатија човјека на свијету - Елон Муск и Јефф Безос - имају исти сан: покорити свемир. Њихова је жеља милијуне становника послати на колоније на Марсу или у големим свемирским постајама у орбити. Је ли ријеч само о лудој фантазији милијардера? Не баш... Уназад 20 година ови су амбициозни и одлучни подузетници с трунком мегаломаније успјели у свемир лансирати властите ракете. Ријеч је о потхвату који је прије њих за руком пошао само неколицини држава. Захваљујуќи њиховом потицају, данас се исписује нова свемирска епопеја коју се назива Неw Спаце (Нови свемир) - ново доба у којем свемир постаје дивовско тржиште на којем ќе се одвијати пословање досад невиѓених размјера конкурентности.
Захваљујуќи пројекту СпацеX, ракетама нискога трошка и свом футуристичком имиџу, Елон Муск привлачи досад невиѓени занос јавности. Управо њему Америка може захвалити што је успјела поновно задобити свемирску премоќ те данас може своје астронауте слати на Меѓународну свемирску постају без руске помоќи. Јефф Безос пак са својом твртком Блуе Оригин жели свемир учинити доступним свима те је стога и почео с првим туристичким летовима у орбиту. Одакле потјече толики ентузијазам према свемирским пространствима? И како је тим штреберима који су се обогатили на интернету пошло за руком наметнути се у иначе врло затвореном свијету аеронаутичке индустрије?
У позадини жустрог надметања ове двојице свемирских баруна одвија се још једна борба -која ќе држава преузети премоќ у свемирским висинама. Од Wасхингтона до Москве и Еуропе до Кине, парадигма Неw Спаце успјешно је поновно пробудила уснулу свемирску индустрију и заоштрила свемирску утрку измеѓу нација. Данашњи је циљ људе што прије послати на Мјесец, па чак и колонизирати Марс!
Који ќе положај на тој новој свемирској шаховници заузети Еуропа? Што се догаѓа у позадини натјецања милијардера? И тко ќе од њих двојице - Јефф Безос или Елон Муск - побиједити у новом рату за звијезде?

времетраење: 73 мин

Слики

Муск против Безоса: Нови Звјездани ратовиМуск против Безоса: Нови Звјездани ратовиМуск против Безоса: Нови Звјездани ратовиМуск против Безоса: Нови Звјездани ратовиМуск против Безоса: Нови Звјездани ратови

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.