Содржина

1967., на врхунцу Шестодневног рата измеѓу Израела и арапских земаља, израелске зрачне снаге неизазване су напале шпијунски брод америчке ратне морнарице "УСС Либертy" који је из сигурности меѓународних вода у Средоземљу проматрао сукоб.
Израелски борбени зракоплови засули су брод ракетама, артиљеријском ватром и напалмом прије него што су израелски бродови наоружани торпедима кренули у други напад који га је требао докрајчити. Иако брод није потонуо, био је тешко оштеќен. Погинуло је 34 америчких војника и цивилних аналитичара. Рањена је 171 особа.
Израел се послије испричао и навео да се ради о кобној замјени. Тврдили су како су сматрали да је ријеч о непријатељском броду египатске морнарице. Амерички предсједник Лyндон Јохнсон бјеснио је у себи, но Бијела куќа одлучила је да неќе јавно сумњати у ријеч свог најближег савезника на Блиском истоку те су прихватили исприку да је напад био само кобна погрешка. Меѓутим, Ал Јазеерине снимке откривају доказе који бацају ново свјетло на оно што се догодило тог судбоносног дана те на невјеројатно заташкавање које је слиједило.

Улоги
Продуцент: Elaine Morris, James Scott
времетраење: 49 мин

Слики

Дан када је Израел напао АмерикуДан када је Израел напао АмерикуДан када је Израел напао Америку

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.