poster

Почетак глади

Le début de la faim (2008)

Документарец | Франција
Режисер: Patrice Barrat

Содржина

Од почетка 2008. године до данас овај документарац обилази мјеста на Земљи погоѓена прехрамбеном кризом те мјеста гдје свјетски воѓе морају расправљати о кризи. Редатељ Патрице Баррат поставља си питање: "Је ли ова криза пролазна? Хоќемо ли знати наќи рјешење за њу?"
860 милијуна гладних, жртве субвенција у Камеруну, Сенегалу, овисности на Хаитима, шпекулација на Тајланду.
Постоји голем несразмјер политике која се промиче посљедњих 30 година, чија је једина крилатица била "закон тржишта", и стварности. Доказ нам нуди Ибрахим Диоп, сенегалски сељанин, којега пратимо од 2005. године. Или све веќи бијес покрета Виа Цампесина веќ више од десет година. Али ту је и нова "немоќ" свјетских државника. Уза све остале кризе - климатску, енергетску и финанцијску - прехрамбена криза показује да неки одговори или предвиѓања забрињавају. Да би се постигла праведна расподјела хране на свјетској разини, можда би требало почети преиспитивати дојучерашње неправедне "колонијалне" праксе, а не измишљати и уводити друге. Но најважније је да владе буду способне потражити одговоре на кризу у њезиној цјелини. Је ли то баш тако?

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.