PëRMBLEDHJE

Kad je riječ o umjetnicima koje se smatra pionirima apstraktnog slikarstva, u široj javnosti spominju se prije svega Kandinsky, Mondrian ili Maljevič. Pa ipak, František Kupka, autor jednog od najradikalnijih i najambicioznijih opusa 20. stoljeća, predstavlja istinsku avangardu tog umjetničkog pokreta.
Kao pionire apstrakcije u slikarstvu povijest umjetnosti pamti tri autora - Maljeviča, Kandinskog i Mondriana. Iako je istu titulu zaslužio i František Kupka (1871. - 1957.), njegovo se ime u tom kontekstu ne spominje. Ovaj slikar podrijetlom iz Češke izložio je 1912. prvu nefigurativnu sliku, zacrtavši pritom put fascinantnom opusu obilježenom lomovima i intuitivnošću. Iako je ovaj žestoki anarhist i satirični karikaturist koji je radio za disidentske tiskovine cijeli život ostao odmetnikom, svojim je slikarskim genijem snažno utjecao na većinu avangardnih usmjerenja prve polovice 20. stoljeća.
Oslanjajući se na zapažanja stručnjaka i povjesničara umjetnosti, ovaj nadahnjujući film prikazuje rođenje apstraktne revolucije u slikarstvu u kontekstu Kupkinog opusa, prateći pritom fascinantan životni put tog slikarskog pionira s nepopustljivom osobnošću koji je svjesno odabrao margine umjetničkog svijeta čiju je žeđ za novcem i priznanjem prezirao. Film iznova otkriva nenadmašnog, ali zaboravljenog slikara.

Aktorët
Skenaristi:
Regjisori: Dominique Gibrail
KOHëZGJATJA: 53 min

Fotot

Kupka, astrattismo e modernitàKupka, astrattismo e modernità

Rishikime


Ska rishikime
TOP LISTA

TvProfil përdor cookie për të siguruar eksperienën më të mirë të përdoruesit dhe funksionalitetin e faqes. Më shumë informacione rreth cookies mund të gjenden këtu: politikat e privatësisë.