SEZONI: 1

EPISODI: 1

PëRMBLEDHJE

Križevčanina Marcela Kiepacha sugrađani su kao šesenaestogodišnjaka nazvali "izumiteljem u kratkim hlačama". On je, naime, već kao gimnazijalac u Zagrebu patentirao svoja iznašašća u Njemačkoj, Engleskoj i Francuskoj. Kasnije kao student u Berlinu nastavlja nizati uspjehe na području elektrotehnike. Među ostalim, izradio je dinamo za napajanje strujom željezničkih vagona kako se pri zaustavljanju ne bi prekidalo svjetlo, izveo je poboljšanje žirokompasa koji je mogao biti u željeznim brodovima a da rad magnetske igle željezo nije ometalo, zatim je za rentgenski aparat izumio poseban prekidač kako ne bi dolazilo do iskrenja za vrijeme snimanja, te niz naprava za korištenje na brodovima, u vozilima, rudnicima i kućanstvima. Muzej grada Križevaca čuva niz dokumenata i predmeta vezanih uz život Marcela Kiepacha o čemu govori ravnatelj prof. Zoran Homen. S iznašašćima "nesuđenog križevačkog Tesle" upoznaje nas prof. emeritus teh. Vladimir Muljević, a sa zanimljivim pojedinostima o Marcelu i obitelji Kiepach novinar Ottone Novosel koji je prikupio i građu za knjigu o svome sugrađaninu.

Rishikime


Ska rishikime
REKOMANDIMET
  • Tamo daleko

    image
  • Suisse en scène

    image
  • Blago naroda

    image
  • Betonski spavaci (2016)

    image
    It has been said that architecture is at its most beautiful when in ruins. The remnants of history enchant with the brutality of bare spaces, the melancholy of...
TOP LISTA

TvProfil përdor cookie për të siguruar eksperienën më të mirë të përdoruesit dhe funksionalitetin e faqes. Më shumë informacione rreth cookies mund të gjenden këtu: politikat e privatësisë.