poster

Цоолтурист

CoolTurist (2018)


Каде да се погледне
Емисијата не е достапна во државата

сезона: 1

епизода: 51

Содржина

Цоолтурист екипа опет је истраживала Хвар, но овај пут Јелсу и њезину прекрасну околицу. Природне љепоте, незаборавни видиковци, стара села, одлична храна, симпатични домаќини, скривене увале, препоруке за оне активније на одмору, сасвим необичне сластице те плес једара односно бродова само су неке од занимљивости које су пронашли у Јелси.
Тешко се одлучити што ќе вас више одушевити на Хумцу, поглед на Хвар са свих страна, панорамски поглед на околна мјеста, увале, оток Брач и макарско приморје или само село Хумац које се налази на 350 метара надморске висине. Камене куќице потпуно очуване или обновљене у стилу доба у којем су настале одмах вас врате у далеку прошлост и нека друга времена отока Хвара. Хумац је јединствени примјер добро очуване руралне архитектуре. Некадашње пастирско насеље Хумац настало је у 17. стољеќу, а дражи овог насеља леже у његовим складним каменим куќицама, двориштима, балконима, уским уличицама и природи која се са селом стопила у надахњујуќем призору. Без струје и воде становници су пронашли рјешења и начине како би посјетитељи могли уживати у одличној домаќој храни у ресторану који има један од најљепших погледа у Хрватској.
Од свих хрватских отока, једино Хвар се може уистину похвалити да је оток лаванде. Занимљиво је да је лаванда, премда медитеранска биљка, на оток Хвар стигла двадесетих година прошлог стољеќа - 1928. године. Развојем туризма и маслинарства занимање за узгој лаванде опада, а након три велика пожара који су уништили велике површине насада лаванде, данас је на отоку под лавандом тек 80 хектара камењара и годишње се производи измеѓу 3 и 5 тона уља. Лаванда с отока Хвара богата је етеричним уљем које има препознатљиве карактеристике, па је квалитетом једна од најбољих у свијету. Лаванда се у новије вријеме на Хвару враќа на велика врата, а екипа Цоолтуриста открива више начина на које можете уживати у њој. Дознајте код кога можете доќи на туру која вам омогуќава жетву лаванде и судјеловање у производњи производа од лаванде. Екипа Цоолтуриста посјетила је и једну сасвим нову и занимљиву продаваоницу чоколаде, гдје ќете код симпатичне власнице пронаќи различите чоколаде и сластице с окусом лаванде, али и другог биља и зачина с отока. Свака сластица је јединствена и другачија, уз заједнички називник, баш све долази с отока Хвара.
Мало село Питве смјештено је на благој падини изнад Јелсе. Не може се истражити Јелса, без да се посјете и Питве, јер управо захваљујуќи становницима тог села данас имамо туристичко средиште и прекрасну Јелсу која је на почетку основана као питовска лука.
Питве су уједно и једно од најстаријих мјеста на отоку. Састоје се од Горњих (старих) и Доњих (нових) Питава насталих у различитим повијесним раздобљима. Док се старо Питво спомиње веќ у Илирском раздобљу, ново Питво настало је крајем 15. и почетком 16. стољеќа. Осим богате повијести и камених куќа које њоме одишу, у селу се налази и савршено мјесто за гастро минуте. Екипа Цоолтуриста припремала је хварску грегаду, традиционално и укусно рибље јело које је типично за Хвар, а грегада је на крају сервирана уз прекрасан поглед, којим се цијеле Питве могу похвалити.

Сцеарист: ,

Слики

ЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтуристЦоолтурист

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Дневник

    image
    Најновите инфорамции за настаните во Македоноија и светот, проследени со спортски информации и временска прогноза...
  • BBC World News America (2007)

    image
    In-depth reports on the major international and US news of the day with Katty Kay.
  • ТГР Пиазза Аффари

    image
  • Edicion i Zgjeruar

    image
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.