poster

Хрватска заједница у Чилеу: До краја свијета и натраг: документарна серија

Hrvatska zajednica u Čileu (2019)

Документарец | хрватска

сезона: 1

епизода: 1 - документарна серија

Содржина

На чилеанској Академији за језик, која има 34 члана, готово треќина су хрватског подријетла. Хрвати су у тој земљи успјешни и у политици, у господарству посебно те у култури и спорту. Наша екипа истражила је бројне досад необјављене податке и фотографије, од првих долазака највише Брачана у Чиле крајем 19. стољеќа, па до њиховог живота данас, од Антофагасте на сјеверу до Пунта Аренаса на југу.
Документарна серија од пет 25-минутних епизода снимљена је у продукцији Програма за Хрвате изван РХ, а аутори су новинари редакције на шпањолском језику и повратници из Јужне Америке Мариана Верóница Цампера и Дамиан Базан Мамиќ. Текстове читају Дорис Вучковиќ и Драго Целизиќ.
Чиле, стијешњен измеѓу Пацифичког оцеана и планинског ланца Анда, био је "обеќана земља" многим Хрватима, првенствено Далматинцима, који су кретали у свијет у потрази за бољим сутра још од друге половице 19. стољеќа.
Многе су препреке биле пред њима - нови језик, другачија култура, потпуно нови климатски увјети. Смјестили су се на крајњем сјеверу и на југу те јужноамеричке земље гдје су се примили тешког рада у жељи да пруже својој дјеци све оно што они сами нису имали. И успјели су. Данас, око 200.000 Хрвата и њихових потомака потпуно су интегрирани у друштво и признати као врло важан чимбеник у развоју Чилеа.

Слики

Хрватска заједница у Чилеу: До краја свијета и натрагХрватска заједница у Чилеу: До краја свијета и натрагХрватска заједница у Чилеу: До краја свијета и натрагХрватска заједница у Чилеу: До краја свијета и натрагХрватска заједница у Чилеу: До краја свијета и натрагХрватска заједница у Чилеу: До краја свијета и натрагХрватска заједница у Чилеу: До краја свијета и натрагХрватска заједница у Чилеу: До краја свијета и натрагХрватска заједница у Чилеу: До краја свијета и натрагХрватска заједница у Чилеу: До краја свијета и натраг

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Изум

    image
    Откријте неке од најузбудљивијих производа које су створили еуропски знанственици и подузетници. Ова серија покрива све, од новог начина уштеде енергије до...
  • Лепше од Париза

    image
    Све је више села у Србији која постају туристичке дестинације. Многима је зато тешко да одаберу где да проведу одмор. Зато смо ми ту да вам помогнемо. Емисија...
  • Подем на машините (2014)

    image
    "Успон машина" користи компјутерску графику да растави неке од најекстремнијих машина на свету и разоткрива невероватне инжењерске подухвате који чине њихову срж.
  • Wissen vor acht - Zukunft (2011)

    image
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.