епизода: 1 - емисија пучке и предајне културе

Содржина

"Тако проси душа!" једноставан је и дубоко смислен одговор на питање зашто су кренули на ходочашќе у светиште удаљено од њиховог села 150 километара или три дана пјешачења, а три дана ќе и пјешачити натраг. Питање је постављено карашевским Хрватима који живе у Румуњској, а хрватски идентитет понајприје темеље на очувању традицијских вриједности, што је све теже, с обзиром на данак који узима модерно вријеме. Ипак, скупина ходочасника креќе из Карашева, путем окупљајуќи ходочаснике из других села да би заједно, молеќи и пјевајуќи, уочи благдана Мале Госпе, 8. рујна, стигли у велико маријанско светиште Марија Радна.
На тродневном ходочашќу пролазе кроз румуњска села, гдје их домаќини примају на починак, у граду Лугој за ходочаснике се на почетку другог дана служи миса, а кад први пут с пропланка угледају торњеве цркве Марије Радне, падају ничице у молитви захвалности.
У њиховом селу чекају они који нису могли поќи на пут, желеќи да им ходочасници донесу само Божји благослов.

Слики

Тако проси душаТако проси душаТако проси душа

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Што је класик? (2016)

    image
    Емисија ќе вам, меѓу осталим, показати и колико су класици друштвено релевантни и свевремени.
  • Велики композитори

    image
    Упознајте велике композиторе уз ову емисију.
  • Аутопортрет (2016)

    image
    Овако је ауторски тим нове емисије Јавног медијског сервиса позвао аудиторијум да прати „ Аутопортет“- ТВ програм који иновира стандарде телевизијских програма из...
  • Магична сцена

    image
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.