SEZONI: 1

EPISODI: 2 - Vom Vulkanland ins Schilcherland

PëRMBLEDHJE

Oni su zaštitni znakovi i čuvaju prepoznatljivu kuhinju - burgovi i dvorci od Vulkanlanda do Schilcherlanda. Njihova je povijest nezaobilazna za štajerski identitet. Gospodari i gospodarice dvoraca u ovome kraju odani su plemićkoj prošlosti svojih predaka. Bilo da su vinogradari slobodna duha, bilo da su čuvari svjetski poznatih lipicanaca, svi su se oni posvetili tradiciji svojih kuća i doveli ih u suvremenost. Polazišna točka ovog filmskog putovanja od Vulkanlanda do Schilcherlanda u Zapadnoj Štajerskoj impozantni je Riegersburg, jamačno najmoćnija povijesna utvrda na Zapadu koja je i danas u vlasništvu kneževske kuće Liechtenstein i slovi kao jedna od najvažnijih turističkih atrakcija u Štajerskoj. Princ Emanuel od Liechtensteina krenuo je velikim stopama svojih roditelja i sa suprugom Sonjom odavno razvio vlastite vizije za očuvanje tog vjerojatno najpoznatijeg štajerskog burga. U dvorcu Kornbergu njegov gospodar Andreas Bardeau vodi nas kroz raskošno opremljene salone i za goste uvijek ima spremnu pokoju pošalicu iz duge povijesti obitelji Bardeau. Tu plemićku lozu, u čijem je vlasništvu dvorac od 1871., car Franjo Josip 1911. uzdignuo je u red austrijskih grofova. Dvorac Kapfenstein u Vulkanlandu razvio se u pravi hram uživanja. Ovdje deseteročlana vinogradarsko-hotelijerska obitelj Winkler-Hermaden proizvodi svoje svjetski priznato vino na vulkanskom tlu. Osobito su u Zapadnoj Štajerskoj prepoznatljiva vina i dvorski kompleksi nerazdvojno povezani. Dvorac Stainz, središte Schilcherlanda, nekoć je pripadao štajerskom reformatoru nadvojvodi Johannu. On je u ovome kraju promicao uzgoj sorte crni Wildbacher i time navijestio trijumf tipičnog zapadnoštajerskog vina Schilcher koje se još i danas uzgaja u nekadašnjem pokusnom vinogradu podno dvorca. Burg Deutschlandsberg središte je arheologije. Stalna iskapanja na području dvorca otkrivaju brojne nalaze koji dokumentiraju pretpovijesno naseljavanje ovoga kraja. Ekipa znanstvenika i restauratora brine se o dragocjenostima bogato opremljenog muzeja burga. I dvorac Piber razvio se u jedan od zaštitnih znakova Zapadne Štajerske. U nekadašnjoj carskoj vojnoj ergeli dvorca već više od stotinu godina uzgajaju se svjetski poznati lipicanci i pripremaju za sudjelovanje u Španjolskoj školi jahanja u Beču. Sonja Klima, nova voditeljica Dvorske škole jahanja, ujedno je gospodarica dvorca i ergele u Piberu.

Fotot

Castles in AustriaCastles in AustriaCastles in AustriaCastles in AustriaCastles in AustriaCastles in AustriaCastles in AustriaCastles in AustriaCastles in AustriaCastles in AustriaCastles in AustriaCastles in AustriaCastles in AustriaCastles in AustriaCastles in Austria

Rishikime


Ska rishikime
TOP LISTA

TvProfil përdor cookie për të siguruar eksperienën më të mirë të përdoruesit dhe funksionalitetin e faqes. Më shumë informacione rreth cookies mund të gjenden këtu: politikat e privatësisë.