poster

Чигром око свијета: Оточја Марqуисас и Туамото: документарна серија

Čigrom oko svijeta

Режисер: Tanja Kanceljak

Оценка на корисникот: 10/10

епизода: 6 - документарна серија

Содржина

У идуќих десет наставака серије "Чигром око свијета" једрит ќемо преко двају оцеана, Тихог и Индијског. С "Чигром" смо били у Гибралтару, преједрили Атлантик, прошли кроз Панамски канал и посјетили оточје Галапагос. Пловидба се сада наставља. Идуќи отоци на рути хрватског брода су архипелази Марqуисас и Туамоту, у саставу Француске Полинезије.
Након Полинезије, све једреќи у смјеру запада, "Чигра" се накратко зауставила на отоку Тонга, а затим је провела тједан дана на Новој Каледонији. У прадомовини Канака данас се, осим туризма, људи баве искапањем руде никла, а за културно уздизање на отоку је саграѓен Центар Цхибау. Кажу, једно од ремек-дјела архитектуре.
Камера "Чигре" даље нас води до Аустралије. У граду Тоwнсвиллу "Чигра" је дигнута из мора и обављен је редовити ремонт, а након тога посада се упустила у лабиринте највеќега кораљног спруда на свијету - Греат Барриер Рееф. Континент Аустралије опловљен је са сјевера, кроз узак и плитак пролаз измеѓу Папуе Нове Гвинеје и Аустралије. Затим Арафурским морем одлазимо у град Дарwин, гдје се још једном мијења посада брода.
Уз помну пратњу аустралске морнарице која чува свој континент од имиграната, "Чигра" одлази у индонежанске територијалне воде. Прво на Бали, а затим на још 2-3 мања отока.
Идуќе епизоде серије показат ќе живот велеграда као што је Сингапур, пролаз кроз најопаснији тјеснац и центар гусарства, Малајски тјеснац, и одвести нас у Сабанг на врху Суматре. Слиједи посјет Шри Ланки и граду Галле, а затим једрење у оточни рај Малдива гдје је "Чигра" провела двадесетак дана и упознат ќе нас са специфичностима те врло организиране земље.
У посљедње двије емисије из овог циклуса видјет ќемо прелазак преко Индијског оцеана, живот на Маурицијусу, отоке Реунион и Мадагскар. "Чигра" је на Мадагаскар стигла управо у тренутку када је наишао тропски циклон, па ќемо видјети посљедице такве природне непогоде.

Након Галапагоса "Чигра" нас води у Француску Полинезију. За почетак на архипелаг Марqуисас на којему су, на отоку Хива Оа, своје задње дане провели сликар Паул Гаугаин и шансонијер Јацqуес Брел. На сусједноме високом вулканском отоку Нуку Хива "Чигра" је промијенила посаду и затим одједрила до најстаријих отока овог дијела свијета - архипелага Туамоту. Ријеч је о 78 кораљних прстенова, дјеломично настањених, од којих је Рангироа, други највеќи атол на свијету.

Сцеарист:

Слики

Чигром око свијета: Оточја Марqуисас и ТуамотоЧигром око свијета: Оточја Марqуисас и ТуамотоЧигром око свијета: Оточја Марqуисас и ТуамотоЧигром око свијета: Оточја Марqуисас и ТуамотоЧигром око свијета: Оточја Марqуисас и Туамото

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Изум

    image
    Откријте неке од најузбудљивијих производа које су створили еуропски знанственици и подузетници. Ова серија покрива све, од новог начина уштеде енергије до...
  • Против свих изгледа (2014)

    image
    "Против свих изгледа" свих изгледа представља нам праву здружену браќу, војнике који у и најгорим ситуацијама нису изгубили храброст што им је омогуќило да...
  • Лепше од Париза

    image
    Све је више села у Србији која постају туристичке дестинације. Многима је зато тешко да одаберу где да проведу одмор. Зато смо ми ту да вам помогнемо. Емисија...
  • Wилдест Плацес (2019)

    image
    It covers a third of the world's surface. It is constantly reshaped by the clash of Earth's tectonic plates. It creates life, that in turn becomes the architect...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.