poster

Човјек и простор - сувремена хрватска архитектура: документарна серија

Čovjek i prostor (2022)

Документарец | хрватска
Режисер: Željko Sarić

сезона: 1

епизода: 8 - документарна серија

Содржина

Академик Динко Ковачиќ (1938.) једна је од најрелевантнијих фигура сплитске и хрватске архитектонске сцене 20. и 21. стољеќа те важан представник критичког регионализма, који је кроз свој опус створио јединствене и вриједне примјере који су хрватску архитектуру позиционирали на свјетском архитектонском земљовиду. Мајстор архитектонског цртежа, заљубљеник у архитектуру као материјализацију начина живота, сензибилан према затеченој флори и фауни и према цјелокупном животном циклусу локације на коју долази у улози њезиног новог сукреатора, Динко Ковачиќ је као архитект и као професор на факултету прије свега био чувар и промотор духа мјеста и нераскидиве везе човјека и амбијента, поготово на простору Далмације гдје је тијеком пола стољеќа активног пројектантског рада реализирана главнина његова опуса. Његове просторне интерпретације медитеранског начина живота саставни су елемент континуитета просторног идентитета који је све теже чувати и развијати у сувременој динамици градње. У мноштву типолошки различитих задатака с којима се бавио истиче се његов незаобилазан допринос у креацији урбанистичко-архитектонског мегапројекта "Сплит 3", гдје је пројектирао двије стамбене улице: Улицу Шиме Љубиќа (с Михајлом Зориќем) и Улицу Динка Шимуновиќа у склопу које потписује и опскрбни центар Далма. Из перспективе граѓана и шире јавности управо је визура те улице једна од оних која је најснажније обиљежила сувремени Сплит као тадашњу креативну реинтерпретацију нових стамбених типологија на Медитерану. О меѓународној релевантности овог пројекта говори и чињеница да је у поводу његове 50. годишњице уврштен у велику архитектонску изложбу "Тоwард а Цонцрете Утопиа" у МоМА-и у Неw Yорку.
Избор реализација (реализирао је укупно 66 пројеката): стамбени небодери Грипе у Сплиту (1966.), Хотел Рускамен (1966.), куќа за одмор Миличиќ-Крстуловиќ у Ражњу (1972.), улица Шиме Љубиќа (1973.), опскрбни центар Далма - Сплит 3 (1975.), улица Динка Шимуновиќа (1981.), Одеска улица у Сплиту (1983.), хотел Бретаниде у Болу (1986.), излетиште Вруја код Омиша (1988.), пословни центар у Триљу (1996.), ресторан Ханибал у Хвару (1997.), куќа за одмор Ковачиќ у Ражњу (1998.), обитељска куќа Ступало на Мејама у Сплиту (2000.) те мноштво интеријера.
Сценаристице епизоде: Ана Дана Берош, Тамара Бјажиќ Кларин
Водитељ продукције: Виктор Сариќ

Улоги
Уредник: Tanja Kanceljak

Слики

Човјек и простор - сувремена хрватска архитектураЧовјек и простор - сувремена хрватска архитектураЧовјек и простор - сувремена хрватска архитектураЧовјек и простор - сувремена хрватска архитектураЧовјек и простор - сувремена хрватска архитектураЧовјек и простор - сувремена хрватска архитектура

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.