У протекле 33 године чак 58 градова носило је титулу еуропске пријестолнице културе. Осмислила ју је Мелина Мерцоури, грчка министрица културе и глумица, која је вјеровала да Еуропска унија није створена само ради лакше продаје крумпира и жељеза. Ту титулу први је носио њезин родни град Атена 1985. године.
Захваљујуќи њој, неки су се градови потпуно промијенили, други су од анонимних постали свјетски познатима. Неким је градовима та титула увела сувремену умјетност у њихову свакодневицу, а некима је донијела испражњену градску благајну и велика разочарања након великих очекивања.
Године 2020. први пут и један хрватски град - Ријека - бит ќе ЕПК.
Серија "ЕПК за почетнике", Одјела за културу ХТВ-а, увест ќе нас у тај највеќи еуропски културни догаѓај у повијести Хрватске.
У четири епизоде ауторица серије Јелена Јиндра, Ријечанка и новинарка, с ауторском екипом ХТВ-а, истражује што је то Еуропска пријестолница културе. Како се тај пројект мијењао кроз повијест? Што се данас очекује од еуропских културних пријестолница? Што се ради у градовима који се спремају за титулу ЕПК? А што у онима који се од ње опраштају? Те, дакако, гдје је у свему томе Ријека? Тко су људи који раде ЕПК у Ријеци и какве су им могуќности, а какве амбиције? Што се у Ријеци и њезиних 27 сусједстава уопќе догаѓа уочи 2020. године у којој Ријека, уз ирски град Галwаy, треба постати Еуропском пријестолницом културе? Треба ли уопќе цијела Хрватска бити поносна што ќе Ријека бити прва наша Еуропска културна пријестолница? Је ли то још једна бриселска бирократска мјера или је ЕПК доиста прилика за Ријеку да под паролом "Лука различитости" покрене град и његове становнике?
Много је питања, а "ЕПК за почетнике" на њих жели дати и толико одговора.

Беше на каналите:

HTV3  HTV1  

Препораки
  • Хипереволуција: Побуна на роботите (2017)

    image
    Тренутно веќ дијелимо нашу планету с отприлике 9 милијуна робота и тај број великом брзином расте. Неки људи их воле, други се пак боје да ќе им одузети посао и...
  • Залогај Кине

    image
    Овај документарни серијал на најлепши начин представља кинеску храну.
  • Монтy Дон представља рајске вртове (2018)

    image
    Монтy Дон путује диљем исламског свијета и даље како би пронашао прослављене рајске вртове. У Шпањолској и Мароку дознаје који су темељни елементи таквога врта, а...
  • Fashion Destination

    image
    Путовање на одреѓене дестинације уз додатак моде данас је утренду. Фасхион Дестинатионс ќе вас одвести у најмодерније хотеле и одморишта на свијету.
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.