Содржина

Документарац представља Мустафу Кемала Ататüрка, и као легендарног јунака и као феномен Зеитгеиста на пријелазу прошлог стољеќа. Ататüркова револуција одражавала је напетости измеѓу традиције, државних питања и религије тога доба. Водили су га идеали које је био спреман провести по сваку цијену, а његове су реформе потпуно промијениле лице Турске. Је ли "отац Турака" у срцу био Еуропљанин? Надахнуле су га идеје национализма, проведбе темељних права и раздвајања државе и религије. Његове бројне приватне биљешке, дневници и руком писани коментари које је додавао својим књигама омогуќују нам да иза кулиса завиримо у свијет најмоќнијег човјека у вријеме раѓања Турске Републике, а пружају нам и увид у његову особност. 10. студенога 2018. обиљежена је 80. годишњица Ататüркове смрти, несумњиво једне од најфасцинантнијих личности свога доба. Био је изврстан војни стратег и политичар, оснивач модерне Турске, заводник и учитељ. Осим тога, био је револуционар на којега су дубоко утјецале западњачке идеје. Његова приватна библиотека садржавала је најзначајнија дјела еуропског просвјетитељства. Без његова рата за независност не би било модерне Турске. То му је све до данас осигурало вјечну славу и дивљење меѓу многим Турцима.
Ово је портрет Ататüрка и његова интелектуална развоја у ери која је била окренута будуќности и благостању еуропске националне државе и њезину секуларизму, а не прошлости и Османском Царству. Тај се свјетоназор, било због неиспуњених очекивања или слабљења Еуропе као пожељног модела, полако губио код оних који су долазили након Ататüрка.

Слики

Ататüрк: Отац модерне ТурскеАтатüрк: Отац модерне ТурскеАтатüрк: Отац модерне ТурскеАтатüрк: Отац модерне ТурскеАтатüрк: Отац модерне Турске

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.