poster

Око: Око специјал: Олуја која је прекинула историју једног народа

Oko magazin (2015)

Информативен | Србија

Оценка на корисникот: 1/10

Содржина

Да ли историја народа која је почела бар 1317. може да нестане у једној војној акцији? Да ли је иза Срба у Хрватској остало нешто рушевина, културних споменика и ништа више? Које ќе бити кључне поруке комеморације у Новом Саду и прославе у Книну?
Некадашњи амбасадор Србије у Републици Хрватској Радивој Цветиќанин рекао је, у једном интервјуу да ќе Срби у Хрватској доживети судбину Маја и Астека - да ќе иза њих остати нешто рушевина, културних споменика и ништа више. Да ли је то заиста тако? Шта српска држава мора да уради да се то не би десило?
Срби на простору данашње Хрватске живе вековима; 1317. подигли су манастир Крупу, 1350. манастир Крку, постоје записи да је још у 16. веку слепи српски војник у Сплиту певао о Краљевиќ Марку "а народ окупљен око њега певао је с њим".
Да ли сви ти векови могу да се избришу једном војном акцијом, да ли план који је на Брионима направио Фрањо Туѓман може да избрише читаву једну историју и читав један народ?
Какви су данас односи Србије и Хрватске; да ли је "знаковито" што они постају критични сваког јула и августа, како данас говори хрватски амбасадор у Београду и шта ќе бити кључне поруке комеморације у Новом Саду и прославе у Книну?
Гости специјалне емисије Око:
Душан Иваниќ, професор емеритус Филолошког факултета у Београду, књижевни теоретичар
Милош Вучевиќ, градоначелник Новог Сада, потпредседник Српске напредне странке
Милан Гулиќ, историчар
Аутор емисије: Горислав Папиќ

Уредник: Gorislav Papić

Слики

Око: Око специјал: Олуја која је прекинула историју једног народаОко: Око специјал: Олуја која је прекинула историју једног народаОко: Око специјал: Олуја која је прекинула историју једног народаОко: Око специјал: Олуја која је прекинула историју једног народаОко: Око специјал: Олуја која је прекинула историју једног народаОко: Око специјал: Олуја која је прекинула историју једног народаОко: Око специјал: Олуја која је прекинула историју једног народа

Прегледи


Прегледано од robica
среда, 3 август 2022 11:11
Спојлери напред Покажи ми
Oluja je 10000 samo je 1,svega vrijedna
Ми се допаѓа прегледот
0 коментари

Препораки
  • Dnevnik Slovencev v Italiji

    image
    Дневник Словенцев в Италији је информативна оддаја, в катери новинарји порочајо предвсем о дневних догодких мед Словенци в Италији. Је помембно огледало њиховега...
  • Дневник

    image
    Најновите информации за настаните во Македонија и светот.
  • Vreme SLO

    image
  • Focus

    image
    Our Focus programme brings you exclusive reports from around the world.
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.