poster

Аутономно оружје, умјетна интелигенција и ратови будуќности

Flash Wars - Autonomous Weapons, A.I. and the Future of Warfare (2024)

Документарец | Австрија
Режисер: Daniel Andrew Wunderer

рејтинг: 6.2/10
Оценка на корисникот: 6/10

Содржина

"Страхујте од умјетне интелигенције", повикао је Елон Муск 2014. те се тако придружио утјецајним људима попут Стевеа Јобса, Ноама Цхомског и Степхена Хаwкинга који су подупрли петицију против развоја аутономног оружја. Као што је Владимир Путин рекао 2017.: "Онај тко управља умјетном интелигенцијом, управљат ќе свијетом." Од инвазије на Украјину много је тога што нам се чинило као знанствена фантастика постало стварност. У ожујку 2022. руски дронови камиказе којима управља умјетна интелигенција, познати као ЗАЛА КYБ, срушени су у Кијеву. САД је у знак одмазде Украјини послао властите моделе. Приватне твртке донирају сателитски интернет и софтвер за наsирање на бази умјетне интелигенције који може пратити трупла и пљачкаше. Русија пријети да ќе Уједињено Краљевство гаѓати аутономним нуклеарним торпедом, Кина све то позорно проматра са стране, а будуќе технолошке велесиле попут Турске склапају послове с обје стране. Утрка у наоружавању оружјем којим управља умјетна интелигенција на коју су годинама упозоравали сада је стварност. Неќе само промијенити будуќе ратове, него ќе и трансформирати начин на који размишљамо о сигурности код куќе. Полиција и приватне заштитарске твртке гладне су нове технологије. Умјетна интелигенција обеќава супериорност у свим категоријама оружја, изнимну прецизност и драматично повеќање оперативне брзине. То је повеќање тако драматично да се проматрачи боје како би сукоби могли ескалирати тако брзо да људи уопќе неќе стиќи реагирати на вријеме. Указују на сценариј с финанцијских тржишта на којима често видимо слабо истражени феномен, тзв. фласх црасх, који изазивају супротстављени алгоритми. Виде колико би могло бити опасно када би човјечанство изгубило контролу над својим ратним стројевима. Документарни филм зарања у узнемирујуќи свијет аутономног оружја. Истражујемо зашто је умјетну интелигенцију тешко научити што је то моралност те преиспитујемо начине на које би аутономно оружје могло хуманизирати будуќе ратове. Бившег хакера Алберта Пеллицционеа пратимо у тајни свијет шпијунских софтвера, војних уговора и кибернетичког оружја које еуропске твртке продају ауторитарним режимима. Прво смо имали барут, затим атомску бомбу. Сада се налазимо на рубу још једне драматичне ескалације у подручју оружаних сукоба.

Сцеарист:
Продуцент: Friedrich Moser
времетраење: 90 мин

Слики

Аутономно оружје, умјетна интелигенција и ратови будуќностиАутономно оружје, умјетна интелигенција и ратови будуќностиАутономно оружје, умјетна интелигенција и ратови будуќностиАутономно оружје, умјетна интелигенција и ратови будуќностиАутономно оружје, умјетна интелигенција и ратови будуќностиАутономно оружје, умјетна интелигенција и ратови будуќности

Прегледи


Нема Прегледи
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.