poster

Hrvatski premijeri osobno

Hrvatski premijeri osobno (2017)

Dokumentar | Kroaci

Ku ta shikojmë
Shfaqja nuk është në dispozicion
Vlerësimi i përdoruesit: 5/10

Osam epizoda serije "Hrvatski premijeri osobno", u trajanju od 50 minuta po epizodi, osobni su i politički portreti devet predsjednika hrvatskih vlada: Stjepana Mesića, Josipa Manolića, dr. Franje Gregurića, Hrvoja Šarinića, Nikice Valentića, dr. Zlatka Mateše, Ivice Račana, dr. Ive Sanadera i Jadranke Kosor. U seriji govore premijeri osobno, ali i drugi insajderi, svjedoci i protagonisti vremena, a epizode ne sadrže dodatne komentare i autorska pojašnjenja.
Neupitno je da su političke karijere hrvatskih premijera sve do smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana ostale u njegovoj sjeni, ali su ipak ostavile duboki trag u politici. Riječ je o devet ljudi koji su obilježili Hrvatsku politiku i društvo u proteklih tri i više desetljeća...
Kroz tridesetak intervjua sa svjedocima novije hrvatske povijesti, od kojih su mnogi bili u samom vrhu politike, mogu se sagledavati i pojedina politička razdoblja. U epizodama posvećenima Josipu Manoliću i Stjepanu Mesiću npr., dragocjena su njihova svjedočenja o Hrvatskom proljeću ili nastanku antifašističkog pokreta u Hrvatskoj, kao i o kontroverzama koje je nosila komunistička revolucija nakon 1945., a koje i danas izazivaju burne polemike i podjele u društvu. Epizode kronološki prate razvoj hrvatske demokracije, te stranačke, gospodarske i medijske scene. Dio tih procesa pratile su kontroverze i afere iz razdoblja tranzicije. Kroz cijelu seriju vidljiva je i stalna borba za političku dominaciju različitih interesnih struja na vlasti, poput hrvatske "Igre prijestolja".
Možda najzanimljiviji dio ovih portreta jesu privatne biografije premijera, njihove osobne i obiteljske priče koje su često određivale i njihov kasniji politički put.

REKOMANDIMET
  • Putnici

    image
    Putujte s nama uz emisiju "Putnici" na kanalu Al Jazeera Balkans.
  • Në skajet e Australisë (2019)

    image
    Julia sets off to discover Australia's extraordinary story. Traveling from the heart of Australia's red desert to the edge of the continent she discovers bustling...
  • Planeti i ngrirë (2011)

    image
    Focuses on life and the environment in both the Arctic and Antarctic.
  • Fashion Magazines

    image
    FashionTV gives you an exclusive look at the photoshoots of magazine editorials from all over the world.
TOP LISTA

TvProfil përdor cookie për të siguruar eksperienën më të mirë të përdoruesit dhe funksionalitetin e faqes. Më shumë informacione rreth cookies mund të gjenden këtu: politikat e privatësisë.