poster

Put u budućnost: U potrazi za razlogom slike: U potrazi za razlogom slike

Put u budućnost (2017)

Dokumentar | Serbi

Ku ta shikojmë
Shfaqja nuk është në dispozicion

SEZONI: 1

EPISODI: 1 - U potrazi za razlogom slike

PëRMBLEDHJE

Dokumentarni narativ "Put u budućnost", u svojoj prvoj sezoni, vodi nas na putovanje kroz istoriju likovne umetnosti na našim prostorima od 1950-tih do početka 1970-tih godina.
U pitanju je autorski rad, sa akcentom na ličim iskustvima i utiscima Borisa Miljkovića. "Put u budućnost" ne treba posmatrati kao ekstenziju obrazovnog sistema, video udžbenik, dokument, pa ni monument. Treba ga gledati kao novu stvarnost, koju autor, uz malu pomoć svojih prijatelja i ljudi kompetentnih za određene oblasti, stvara, pre svega, sa željom da generacije koje dolaze ne žive u uverenju da su rijaliti programi jedina moguća televizijska stvarnost, već da se upoznaju sa raznovrsnošću i bogatstvom kojima su obilovale vizuelne umetnosti na našim prostorima u drugoj polovini HH veka... To može da bude jedan od mogućih načina da se onima koji dolaze osvetli mogući put u buduđnost.
Centralna tema narativa nastupa sa pozicije da je i HH veku svaki značajan umetnički akt - akt pobune. Između opservacije likovnih vrednosti serija nastoji da otkrije uzroke i ishodišta takve pobune kod nas.
Koristeći se neobičnom dramaturgijom, serija istražuje uzroke, posledice, povode, dešavanja, motive, inspiracije, umetničke pravce, likovne umetnike i njihova dela.
Na uzbudljiv "Put u budućnost" vodi nas četvoro prezentera - doktor No, svedok, savremenik i tumač dešavanja o kojima se govori; istoričar umetnosti koji nas upoznaje sa najznačajnijim umetnicima, razdobljima, dešavanjima, događajima, umetničkim izrazima i poetikama; g-đica Trivija koja zna svašta o svemu, te poznavalac prilika, pronicljivi erudita i globtroter, koji temama daje širi istorijsko-politički kontekst.
Pomenutim protagonistima, u sklapanju slike, pomažu vrsni poznavaoci istorije, medija, mode, popularne muzike, pozorišta, filma - Mrđan Bajić, Slobodan Šijan, dr Radina Vučetić, dr Ana Martinoli, Darinka Mihajlović, Žikica Simić, Miloš Krečković, dr Aleksandar S. Janković, Ivana Simeonović Ćelić.
Osim Beograda, u koji je veći deo serije smešten, putujemo u Zadar, Pariz, Veneciju, Valjevo, London, Njujork, Seul, Deliblatsku peščaru, razgovaramo i sa učesnicima i svedocima - Petrom Omčikusom, Vladom Veličkovićem, Dušanom Otaševićem, dr Milicom Živadinović, Svetlanom Mitić,...
Od 13 epizoda prve sezone, postoje tri bonus epizode koje iskaču iz istorijskog toga - jedna o Muzeju savremene umetnosti u Beograd, druga o izlagaštvu i treća o televiziji. U planu je snimanje i druge sezone koja će se za teme imati dešavanja u likovnim umestnostima od početka 1970. do 2000. godine.
"Put u budućnost" realizovala je mlada i darovita ekipa producenata, montažera, snimatelja, realizatora, dizajnera, art direktora, dramaturga, a narativ je sniman modernom tehnologijom.
Glavni i odgovorni urednik Kulturno-obrazovnog programa: Nebojša BradićAutor/Poznavalac prilika: Boris MiljkovićDoktor No: Tanasije UzunovićIstoričar umetnosti: Oliver TomićG-đica Trivija: Milica Sužnjević

Fotot

Put u budućnost: U potrazi za razlogom slikePut u budućnost: U potrazi za razlogom slikePut u budućnost: U potrazi za razlogom slikePut u budućnost: U potrazi za razlogom slikePut u budućnost: U potrazi za razlogom slike

Rishikime


Ska rishikime
REKOMANDIMET
  • China Uncovered

    image
  • Fashion Magazines

    image
    FashionTV gives you an exclusive look at the photoshoots of magazine editorials from all over the world.
  • Wheeler Dealers (2003)

    image
    Shitësi me përvojë i makinave, Majk Bruer, bashkohet me një grup të talentuar mekanikësh mepër të gjetur makina ikonë që do të restaurohen e më pas do të shiten...
  • Fashion Destination

    image
    A glamorous & entertaining journey into some of the world's exotic and fashionable destinations, with access to some of the best and hottest events, beautiful...
TOP LISTA

TvProfil përdor cookie për të siguruar eksperienën më të mirë të përdoruesit dhe funksionalitetin e faqes. Më shumë informacione rreth cookies mund të gjenden këtu: politikat e privatësisë.