poster

Na Blas'koj plokati

Na Blas'koj plokati (2019)


Ku ta shikojmë
Shfaqja nuk është në dispozicion

PëRMBLEDHJE

Iako je Blato vrlo bogato folklorno područje, poslije Prvog svjetskog rata interes za očuvanje kulturne baštine počeo je opadati. Ta je sklonost posebno bila izražena 1924. i 1925. kada je ekonomska moć stanovništva bila izrazito mala, a iseljavanje u prekomorske zemlje dostiglo svoj vrhunac. Da bi se pobudilo zanimanje za očuvanje i obnavljanje narodnih običaja, 1927. osnovano je Viteško udruženje "Kumpanjija".
Kumpanjija je povijesni ostatak narodne vojske, jedine koja je u svakom trenutku mogla stupiti u obranu otoka. Vlast i regularna vojska bili su uvijek daleko, a gusari i razni drugi osvajači tako blizu. I od tog vremena ostala je u tradiciji upotreba mača koja je pretvorena u igru, a igra se zove Kumpanjija ili Družba. Obrambeni, viteški, miroljubivi "ples od boja". Kumpanjija je ponos Blata, ona je ta koja u mladima budi osjećaj etničke i lokalne pripadnosti. Udruženje i danas okuplja entuzijaste i zaljubljenike u Blato i njegov folklor.

Fotot

Na Blas'koj plokati

Rishikime


Ska rishikime
TOP LISTA

TvProfil përdor cookie për të siguruar eksperienën më të mirë të përdoruesit dhe funksionalitetin e faqes. Më shumë informacione rreth cookies mund të gjenden këtu: politikat e privatësisë.