Putevi rimskih imperatora: Konstantinova zadužbina - Medijana

Putevima rimskih imperatora (2016)

Dokumentar | Serbi

Ku ta shikojmë
Shfaqja nuk është në dispozicion

EPISODI: 2

PëRMBLEDHJE

Konstantin Veliki, na vrhuncu svoje moći u 4. veku, ukrasio je velelepnim građevinama rodni Nais. Po opisu istoričara Priska, grad opasan moćnim bedemima ležao je na desnoj obali reke koja protiče s njegove južne strane. Izvan gusto naseljenog i urbanizovanog gradskog jezgra podizane su vile. Među njima i Medijana. Iako arheološka istraživanja traju više od jednog veka, mnogo je nepoznanica i pretpostavki o Konstantinu Velikom, Naisu i Medijani.
Narator emisije, arheolog dr Ivan Bugarski, vodiće nas kroz prošlost Konstantinovog rodnog Naisa (Niša) i Medijane, arheološkog lokaliteta smeštenog nedaleko od centra grada. Pričaće nam o caru Konstantinu, vremenu u kome je vladao, Milanskom ediktu, izgledu Naisa, čiji ostaci leže ispod Niške tvrđave koju su Turci podigli u 18. veku, zatim o višedecenijskim arheološkim istraživanjima, otkriću ranohrišćanskih nekropola na teritoriji grada Niša. Biće reči i o imanju Medijana i vili sa peristilom, horeumu, bazilikama, posebno o lepoti podnih mozaika koji se prostiru na površini od oko 1.000 metara kvadratnih, po čemu je vila sa peristilom na Medijani jedinstven lokalitet u našoj zemlji.
Kao i u prethodnim emisijama, i u ovoj smo tražili odgovore na neka važna pitanja: da li je Medijana carsko imanje? da li je vila sa peristilom Konstantinova? da li je vila sa oktogonom na Niškoj tvrđavi deo carske rezidencije?

Rishikime


Ska rishikime
REKOMANDIMET
  • Fuori orario. Cose (mai) viste (1988)

    image
    An Italian tv program broadcasting films and rarities from all over the world.
  • Geo 360 (1999)

    image
    Nëse ato përshkruajnë zhytësit e detit të thellë në trekëndëshin e Bermudës ose mbajtësit në pikat e largëta të pyllit siberian, ky dokumentar na jep njohuri për...
  • TG3 Chi è di scena

    image
    Rubrica di informazione teatrale e dello spettacolo dal vivo; prosa, danza, arti performative. Servizi intermezzi/approfo ndimenti d'autore con artisti e...
  • Shaun Rajder në kërkim të Ufove (2013)

    image
    Ex-Happy Mondays frontman, Shaun Ryder, was abducted by aliens when he was 15. In this series, he travels the world to meet others who have suffered the same fate.
TOP LISTA

TvProfil përdor cookie për të siguruar eksperienën më të mirë të përdoruesit dhe funksionalitetin e faqes. Më shumë informacione rreth cookies mund të gjenden këtu: politikat e privatësisë.