poster

Moderna vremena: Oblikovanje u prostoru

Moderna vremena (2023)

Dokumentar | Kroaci

Ku ta shikojmë
Shfaqja nuk është në dispozicion
Vlerësimi i përdoruesit: 8/10
(4 Voto)

SEZONI: 1

EPISODI: 2 - Oblikovanje u prostoru

PëRMBLEDHJE

Druga epizoda nastavlja istraživati pedesete godine prošlog stoljeća i posvećena je razvoju gradova i kulturi stanovanju u poslijeratnom razdoblju. To je vrijeme obilježila potreba za gradnjom velikog broja stanova u kratkom vremenu, a u tom kontekstu posebna briga bila je posvećena širenju Zagreba, koji se urbanizirao neslućenom brzinom. Upoznat ćemo Folnegovićevo naselje, jedno od prvih planski izgrađenih naselja za radnike, te razgovarati s jednim od prvih stanovnika tog naselja, akademikom i arhitektom Andrijom Mutnjakovićem. Plansku stanogradnju za radničke obitelji usporedit ćemo s onom namijenjenom tadašnjoj političkoj, vojnoj i kulturnoj eliti. Taj segment poslijeratne izgradnje najbolje ilustriraju zgrade arhitekta Drage Galića u današnjoj Vukovarskoj ulici na brojevima 35 i 43. Upoznat ćemo stanare koje čuvaju duh vremena u kojem su zgrade nastala i pokazati kako se danas živi u vrhunskom primjeru tadašnje stanogradnje. S povjesničarom Igorom Dudom voditelj će u studiju razgovarati o razvoju potrošačkog društva u Hrvatskoj, a posebno mjesto u ovoj epizodi dobit će dizajner Božidar Murković čije su žičane fotelje i danas najtraženiji komad namještaja iz tog najranijeg razdoblja hrvatskog dizajna. Te fotelje su i dio scenografskog postava ove epizode Modernih vremena.

Fotot

Moderna vremenaModerna vremenaModerna vremenaModerna vremenaModerna vremenaModerna vremenaModerna vremenaModerna vremenaModerna vremenaModerna vremena

Rishikime


Ska rishikime
TOP LISTA

TvProfil përdor cookie për të siguruar eksperienën më të mirë të përdoruesit dhe funksionalitetin e faqes. Më shumë informacione rreth cookies mund të gjenden këtu: politikat e privatësisë.