poster

HAZU portreti: Dragutin Gorjanović Kramberger

HAZU portreti (2011)

Dokumentar, Edukativ | Kroaci

Ku ta shikojmë
Shfaqja nuk është në dispozicion

EPISODI: 2

PëRMBLEDHJE

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti 2011. godine obilježila je 150 godina svog postojanja i djelovanja u hrvatskom društvenom, kulturnom i znanstvenom životu. Velikoj obljetnici pridružila se i Hrvatska radiotelevizija. Znanstveni program HTV-a pripremio je ciklus desetominutnih dokumentarnih portreta nekadašnjih članova Akademije.
Počeli su kad je Sabor potvrdio prvih šesnaest članova, a usmjeravali su se na istraživanja posebno hrvatske povijesti, zatim jezika i prirodoslovne baštine. Broj zaslužnih znanstvenika i umjetnika rastao je proporcionalno s temama i novim područjima znanosti koja su izučavali i u njima ostvarivali zapažene rezultate, najčešće na svjetskoj razini.
Akademici Andrija Mohorovičić, Vinko Dvořák, Ivan Supek, Drago Perović, Hrvoje Požar, Zdravko Lorković, Mladen Kauzlarić, Ljubo Babić, Zoran Bujas, Dragutin Gorjanović Kramberger - samo su neka od imena o čijem je radu i djelovanju HTV snimala kratke dokumentarne forme. Doći do podataka i materijala o nekima od njih bio je pravi mali pothvat. Ali, pothvat koji se isplatio. Tako su, skromno možemo reći, spašeni od zaborava neki pokusi i podaci te nam ponovno otkrivaju djela i riječi tih ljudi, kojima su trajno zadužili hrvatski narod. Takvim nesebičnim radom, pomicanjem granica, promicanjem, usvajanjem i stvaranjem novih znanstvenih rezultata ti pioniri hrvatske znanosti i umjetnosti stvorili su si mjesto u povijesti. Oni su naš pečat, dokaz postojanja jedne male Hrvatske na svjetskoj karti znanosti i umjetnosti.
----
Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće najjači znanstveni autoriteti raspravljaju je li čovjek rezultat evolucije. Mnogi u to ne vjeruju. Jedno iznimno nalazište u Hrvatskom zagorju i jedan briljantan znanstveni um iz Zagreba, periferije znanstvenih zbivanja, daju nedvosmislen odgovor - arhaični čovjek je postojao!
Urednica i scenaristica: Maja Vađić
Urednica serijala: Renata Labaš

Rishikime


Ska rishikime
TOP LISTA

TvProfil përdor cookie për të siguruar eksperienën më të mirë të përdoruesit dhe funksionalitetin e faqes. Më shumë informacione rreth cookies mund të gjenden këtu: politikat e privatësisë.