poster

Ljekarništvo na tlu Hrvatske

Ljekarništvo na tlu Hrvatske (2008)

Dokumentar | Kroaci

Ku ta shikojmë
Shfaqja nuk është në dispozicion

Izvorišta za povijest ljekarništva rastu svuda oko nas. Ona nam se otkrivaju u nazivlju bilja koje su Hrvati, ali i Iliri i Rimljani koji su živjeli na našem tlu, upotrebljavali u ljekovite svrhe. Primjerice, iris ili peruniku Slaveni su toliko cijenili kao ljekovitu biljku i biljku koja štiti od uroka da su joj nadjenuli ime po svome bogu - gromovniku Perunu. Dakle, sve je počelo s pučkim ljekarništvom čije tragove nalazimo i danas. U starom Rimu tom se djelatnosti bave ipak učeni ljudi, kao što je liječnik i ljekarnik Klaudije Galen. Tragove rimskog razdoblja pronašli smo i na našem tlu u obliku keramičkih i staklenih posudica za čuvanje otrova i lijekova, kutijica za lijekove i nadgrobnih spomenika ljudima koji su ih izrađivali.
S prodorom kršćanstva razvija se teurgična ili čudotvorstvena medicina i ljekarništvo koje je udarilo temelje građanskom i znanstvenom ljekarništvu.

REKOMANDIMET
  • Mit dem Zug durch... (2006)

    image
    A wonderful trip through Iran on the trans Iranian railway.
  • Show Me Where You Live (2017)

    image
    'Show Me Where You Live (Habiter Le Monde)' is a documentary series that aims to answer the following question: How can human beings claim ownership to a space so...
  • Dokumentar në ABC

    image
    Cikli i dokumentarëve Ekskluziv më të ndjekur për momentin, vjen këtë sezon në ABC bazuar në ndodhi dhe ngjarje reale të mbështetura në fakte. Larmishmëri...
  • Femrat e artit (2014)

    image
    Professor Amanda Vickery goes on a journey to discover a hidden world of female artistry.
TOP LISTA

TvProfil përdor cookie për të siguruar eksperienën më të mirë të përdoruesit dhe funksionalitetin e faqes. Më shumë informacione rreth cookies mund të gjenden këtu: politikat e privatësisë.