poster

Kako je obranjena Hrvatska

Kako je obranjena Hrvatska

Dokumentar | Kroaci

Ku ta shikojmë
Shfaqja nuk është në dispozicion
Vlerësimi i përdoruesit: 6.4/10
(5 Voto)

EPISODI: 5

PëRMBLEDHJE

Tijekom rujna i listopada 1991. iz skladišta JNA diljem Hrvatske valjalo je oteti oružje i streljivo za rat za slobodu. U prvoj takvoj akciji u Malim Barama pokraj Ploča osvojeno je naoružanje za obranu Dalmacije. U zapadnoj Slavoniji žestoke borbe su se vodile oko Pakraca i Lipika, koji su se u nekoliko navrata našli u potpunom okruženju, a onda su hrvatske postrojbe prvi put krenule u uspješne napadačke akcije i oslobodile selo Bujavicu. Na krajnjem istoku pojavila se prijetnja velike humanitarne katastrofe kada se u potpunom okruženju u enklavi oko Iloka našlo 15.000 civila. Jedini izlaz bio je potpuni egzodus iz tog područja. Skupina "Tigrova" i ostalih branitelja Iloka nije pristala na predaju, nego su krenuli u proboj prema slobodnom hrvatskom teritoriju preko Srbije. Padom Župe dubrovačke u potpuno okruženje dospio je i Dubrovnik. Iz tog razloga pokrenuta je humanitarna akcija s pomoći "Konvoj Libertas". Zahvaljujući Libertasu vijest o ratu u Hrvatskoj odjeknula je u cijelom svijetu.
Urednik epizode: Leon Rizmaul

Fotot

Kako je obranjena HrvatskaKako je obranjena HrvatskaKako je obranjena HrvatskaKako je obranjena HrvatskaKako je obranjena Hrvatska

Rishikime


Ska rishikime
REKOMANDIMET
  • Suisse en scène

    image
  • Putnici

    image
    Putujte s nama uz emisiju "Putnici" na kanalu Al Jazeera Balkans.
  • Në Kërkim të... (2018)

    image
    Documentary series hosted by Zachary Quinto based on the 1970s series that examined unexplained phenomena from all over the world.
  • Nova ScienceNow (2005)

    image
    David Pogue gives the third degree to scientists pushing the limits of technology - not only to solve horrific murders, but to try to prevent crimes. Peer inside...
TOP LISTA

TvProfil përdor cookie për të siguruar eksperienën më të mirë të përdoruesit dhe funksionalitetin e faqes. Më shumë informacione rreth cookies mund të gjenden këtu: politikat e privatësisë.