poster

Tajne službe Srbije

Tajne službe Srbije (2020)

Histori | Serbi

SEZONI: 1

EPISODI: 5

PëRMBLEDHJE

U petoj epizodi dokumentarno-igranog serijala „Tajne službe Srbije" gledaoci će imati priliku da se upoznaju sa radom službi bezbednosti u periodu Velikog rata. Ovaj period, prema rečima stručnjaka, karakteriše intenzivna obaveštajno-subverzivna, posebno propagandna delatnost bugarske, austrougarske i nemačke obaveštajne službe.
Vojna obaveštajna služba je imala informacije da se u Srbiji sprema ustanak kao odgovor na genocidni teror bugarskog okupatora. Ova ideja je naišla na podršku i u Vrhovnoj komandi, ali je postojao strah od odmazde okupatora i masovnog stradanja naroda u slučaju neuspeha ustanka.
Šef Obaveštajnog odseka, pukovnik Danilo Kalafatović je 21. avgusta 1916. dao instrukciju rezervnom poručniku Kosti Pećancu za izvršenje specijalnog zadatka. Sagovornici emisije će objasniti kako je Vrhovna komanda dala zadatak Kosti Pećancu da usporava ustanak dok se srpska vojska ne približi.
Kada su se 9. oktobra 1916. godine, u selu Grgur u srezu Prokupačkom sastali Kosta Vojinović i Kosta Pećanac i kada je čuo njegovo mišljenje i njegove namere u odnosu na ustanak Vojinović je rekao Pećancu "Ti si bogami za vladiku, a ne za komitskog vojvodu".
Gledaoci će imati priliku da se upoznaju sa detaljima Solunskog procesa koji je bio 1917. godine i koji se završio izricanjem smrtnih presuda Dragutinu Dimitrijeviću Apisu, majoru Ljubomiru Vuloviću i Radetu Malobabiću. Ovo je uticalo da se iz vojno obaveštajne službe sklone Apisovi ljudi.
Još pre početka Solunskog procesa, srpski obaveštajac major Božin Simić podneo je zahtev Vrhovnoj komandi da ga pošalju u Srbiju kako bi prikupio zaostale srpske vojnike i pripremio ih za ustanak. Vrhovna komanda ga je uputila brodom u Odesu, odakle je trebalo da se preko Rumunije prebaci u Srbiju. Ali, kada je na Solunskom frontu otkrivena navodna zavera crnorukaca naređeno je da se po svaku cenu spreči odlazak Božina Simića u Srbiju.Skupština Kraljevine Srbije formirala je Anketni odbor da bi se ispitala odgovornost obaveštajne službe zbog stradanja naroda u Topličkom ustanku.

Fotot

Tajne službe SrbijeTajne službe SrbijeTajne službe SrbijeTajne službe SrbijeTajne službe SrbijeTajne službe SrbijeTajne službe Srbije

Rishikime


Ska rishikime
REKOMANDIMET
  • Histori Shqiptare

    image
    Reportazh nga Alma Cupi. Histori per njerezit qe punojne, kontribuojne per komunitetin, ngrene biznese, ruajne, traditen, kulturen si dhe ndihmojne ne zhvillimin...
  • Treasures Decoded (2013)

    image
    Our world holds remarkable relics that are full of secrets, written in stone, gold, and blood. Discovering the truths behind these mysteries could change history...
  • Terra X (1982)

    image
    Terra X - Expedition into the unknown.
  • Ku Klux Klan: An American Story (2020)

    image
    A look back at years of largely unpunished violence committed from 1865 to the present day by the Ku Klux Klan, the "oldest terrorist group in the United States".
TOP LISTA

TvProfil përdor cookie për të siguruar eksperienën më të mirë të përdoruesit dhe funksionalitetin e faqes. Më shumë informacione rreth cookies mund të gjenden këtu: politikat e privatësisë.