poster

Zlatna ideja: Vratiti se korenima

Zlatna ideja

Informacion | Serbi

Ku ta shikojmë
Shfaqja nuk është në dispozicion

PëRMBLEDHJE

U epizodi "Vratiti se korenima" serijala Zlatna ideja upoznajemo vas sa ljudima koji su se vratili na svoju dedovinu, na prostoru Kosova i Metohije i započeli poslovanje, ali i sa onima koji su nasledili zanat, obnovili zadruge i učestvovali u kreiranju novih prostora za korišćenje prirodnih resursa.
U opštini Leposavić upoznali smo Stojana Milojevića koji je ceo život sanjao o povratku na svoju dedovinu i sakupljanju i proizvodnji lekovitog bilja. Taj san je ostvario uz pomoć i podršku svoje porodice, supruge i dva sina, kao i rodbine.
Nedaleko od Leposavića nalazi se i "Rajska banja" na 1,2 kilometra severozapadno od Kosovske Mitrovice, na padinama planine Rogozne, gde je izgradnja novog banjsog kompleksa i bazena započeta je 2015.
U selu Sušice kod Hoče proizvodnjom maline bavi se porodica Milenković od 2011. godine, a od 2013. imaju i zasade američke borovnice. Danas sve voće prerađuju za izradu sokova, kompota i slatka.
Rade Utvić obnovio je zemljoradničku zadrugu "Zubin potok" koja je osnovana pre Drugog svetskog rata. Jedan period je bila pripojena Kosovskoj Mitrovici, a nakon toga radi samostalno od 1. januara 1987. godine. Projekat zemljoraničke zadruge "Zubin Potok" proglašen je za jedan od boljih po ocenama Evropske unije.
Nezaobilazna destinacija za odmor leti i zimi jeste Šar-planina. Pored lepe prirode i čistog vazduha tu je i čuveni šarski sir.
Nadica Milosaljević kao diplomirani ekonomista i državni službenik, postala je čuvena i po umeću u proizvodnji šarskog sira.
U ovoj emisiji upoznaćemo i proizvođače sokova od maline Slavišu Pavletovića, ali i medara koji je osmislio ekološke košnice Živorada Petkovića.
Kao dobar posao pokazala se i proizvodnja cveća, koju je razvio Aleksandar Ilić sa svojom porodicom.
Posebnu pažnju zavređuje i Narodna kuhinja koja koja u svom okviru ima i nekoliko farmi, pekara, mlekara i gde privređuje više porodica, ali i zahvaljujući kojoj opstaju mnoga domaćinstva.

Fotot

Zlatna ideja: Vratiti se korenima

Rishikime


Ska rishikime
REKOMANDIMET
  • Amanpour (2009)

    image
    Peabody Award-winning journalist Christiane Amanpour, CNN's chief international correspondent, hosts this half-hour weeknight interview program, with each episode...
  • 21 Minuta

    image
    RTV21 - 21 Minuta.
  • US Squawk Box

    image
    “Squawk Box” is the ultimate “pre-market” morning news and talk program, where the biggest names in business and politics tell their most important stories....
  • Truth Or Fake

    image
    Truth or Fake is a fact-checking rendez-vous in association with the FRANCE 24 Observers. Our content focuses on false images circulating online and how to...
TOP LISTA

TvProfil përdor cookie për të siguruar eksperienën më të mirë të përdoruesit dhe funksionalitetin e faqes. Më shumë informacione rreth cookies mund të gjenden këtu: politikat e privatësisë.