EU odlučila: Univerzalni USB-C punjač za sve telefone

четврток, 27 јануари 2022 18:51

Konačno je donešena odluka  o univerzalnom USB-C punjaču koja će obradovati korisnike mobilnih telefona i tableta.Zemlje članice EU dogovorile su se o jedinstvenom punjaču za elektronske uređaje, na osnovu kojeg će pregovarati sa Evropskim parlamentom .Zajednički stav, koji su doneli ambasadori država članica u Komitetu stalnih predstavnika (Coreper), je mandat koji omogućava predsedništvu Saveta da započne pregovore sa Evropskim parlamentom .Evropska komisija je 23. septembra prošle godine predložila rešenje za punjenje elektronskih uređaja poput mobilnih telefona i tableta, koji bi svi trebalo da imaju USB ulazni slot tipa C, što je ključni korak za konačno uvođenje univerzalnog punjača.
Komisija je predložila  da USB tip C treba da bude standardni slot za punjenje pametnih telefona, tableta, kamera, slušalica, prenosivih zvučnika i  konzola za video igre.Jedinstveni USB-C slot će omogućiti potrošačima da pune uređaje sa istim USB-C punjačem, bez obzira na marku uređaja.Prodaja punjača biće odvojena od elektronskih uređaja, što znači da pri kupovini novog uređaja uz njega neće biti punjač nego će om posebno kupovati,što bi trebalo da smanji količinu elektronskog otpada.
Prema procenama, potrošači u EU  mogli bi uštedeti 250 miliona evra godišnje na nepotrebnim kupovinama punjača.Komisija od 2009. godine pokušava da reši problem jednog punjača za elektronske uređaje.Najveći protivmik  univerzalnog punjača već godinama je popznati američki proizvođač Apple.Većina telefona  danas  koriste mikro-USB slot za punjenje, ali ne i Appleov iPhone, koji se ne može puniti punjačem koji koriste Anmdroid uređaji.
Post EU odlučila: Univerzalni USB-C punjač za sve telefone je prvi puta viđen na Sat-Multimedia & IT portal.

Повеќе

Извор на новости

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: полиса на приватност.