Последњи период живота знаменитог српског приповедача Петра Кочиќа, у душевној болници на Губеревцу, у окупираном Београду 1915. године, тема је телевизијског филма "Слепи путник на броду лудака" сценаристе Вулета Журиќа.
Сценарио доноси депресивну слику Београда под окупацијом у којој, на трагикомичан начин, животи лекара, особља и пацијената у лудници на Губеревцу граде метафору о животу "на слободи и слободној територији". Док свуда около влада окупацијски терор, смрт и разарање материјалних вредности, дотле у овој својеврсној и апсурдној оази мира, на овом "броду лудака", влада дубоко разумевање, поштовање и брига за ближње. А када се на тај "брод" укрцају слепи путници, бегунци од окупацијске власти, проналазеќи ту сигурно уточиште од интернације, прича о последњим месецима живота Петра Кочиќа постаје симболичка прича о сукобу добра и зла.
Ако се по нечему препознају рат и окупација, онда је то по губитку и патњи коју осеќају људи у рату. А у овом телевизијском филму осеќање губитка имају скоро сви јунаци. Сви су они "побеѓени" том дубоком раном коју носе у себи због губитка некога или нечега. За оне који бораве у душевној болници, лудило и смрт су ослобоѓење. За нас који то гледамо са дистанце од једног века, то је подсеќање на време огромне патње. Јунаци овог филма у разним приликама говоре увек исту реченицу: "Када се овде врати Србија, све ќе бити другачије..." али пред њима има још неколико година које треба преживети. Назнака тог тријумфа дата је на парадоксалан начин, у последњим кадровима телевизијског филма, када сандук са телом Петара Кочиќа, августа 1916. године, напушта болнички круг психијатријске болнице на Губеревцу.

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.