Документарна серија у три епизоде доноси интригантну повијест југославенског нуклеарног програма који је на својим почецима, непосредно након Другог свјетског рата, за главни циљ имао израду атомске бомбе, а тек онда мирнодопско кориштење нуклеарне енергије. Бивша Југославија до свог распада није одустала од атомске бомбе, о чему ќе у серији уз повјесничаре говорити судионици и свједоци тих напора.
Уз рад на атомској бомби, бивша Југославија планирала је шеснаест нуклеарки, но све је остало на једној јединој нуклеарки у Кршком. Судионици градње нуклеарке у Кршком и архивске снимке приближит ќе гледатељима тај граѓевински и знанствени изазов. Нуклеарна хаварија у Чернобилу зауставила је бројне нуклеарне пројекте у свијету, па тако и у бившој Југославији.
Екипа серије била је у Чернобилу и околици те тамо забиљежила потресна свједочења преживјелих судионика хаварије и девастирајуќе посљедице радијације на људе и природу. Радиоактивни отпад, посебно онај високо радиоактивни, велики је проблем за нуклеарну индустрију. Те проблеме свака на свој начин морат ќе ријешити и Хрватска и Словенија као сувласнице нуклеарке у Кршком. Хрватска складиште жели градити у опќини Двор, на ријеци Уни, на самој граници с БиХ. Тамошњи становници опиру се том плану и не вјерују институцијама да ќе посао бити обављен на свјетској разини. Како то раде нуклеарне силе попут Француске, екипа серије провјерила је у покрајини Аубе гдје се налази централно складиште за 58 француских реактора.

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.