Градитељи Новог Сада

Graditelji Novog Sada


Каде да се погледне
Емисијата не е достапна во државата

Кроз приче о давним и великим новосадским неимарима, епизоде „Градитељаˮ воде вас кроз историју здања која красе Нови Сад веќ скоро стотину година.
Објекти – симболи града и њихови творци – носе историјско бреме које овај серијал проучава из епизоде у епизоду, премијерно сваке друге среде од 16 часова на Првом телевизијском програму РТВ-а.
Колико можемо као друштво да се изборимо са изазовима данашњице и како чувамо „бољуˮ прошлост од неизвесне будуќности, сазнаќете у новој емисији Документарно-образовног програма „Градитељи Новог Садаˮ уредника и сценаристе Владимира Бајиќа.
Захваљујуќи архиви Радио-телевизије Војводине, Музеју савремене уметности Војводине, историчару уметности Владимиру Митровиќу, као стручном сараднику на сценарију о новосадским градитељима, гледаоци ќе имати прилику да, уз неиспричане приче на овакав начин до сада, виде и необјављене фотографије и видео-снимке од којих су неки стари скоро и читав век.
Зграде, виле, верски објекти и здања у којима су смештене најважније институције града Новог Сада и покрајине Војводине, нису само адресе свакодневице на којима се среќу историја, историја уметности и архитектура, нити су нешто поред чега „етоˮ често пролазимо, него представљају и ресурс наше прошлости који нас, упркос великим изазовима садашњости, ставља на највишу културно-историјску тачку Старог континента.
У Новом Саду после Првог светског рата није било много архитеката, пре тога сазидан је мали број здања на подручју ужег и ширег центра града, а веќина њих обраѓена је у епизодама овог серијала, које су, осим опције одложеног гледања на сајту РТВ, постављене и на каналу Yоутубе Телевизије Војводине.

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.