poster

Starry Night

STARRY NIGHT (1999)

Драма, Комедија | Обединетото Кралство, САД
Режисер: Paul Davids

Каде да се погледне
Емисијата не е достапна во државата
рејтинг: 4.5/10

Содржина

Холандија крајем 19. стољеќа. Сиромашном низоземском сликару Винценту ван Гогху старија жена која скрби о његовој прехрани да напитак који ќе му омогуќити да више од стотину година касније оживи, овај пут у Америци, прецизније Лос Ангелесу. Жена му је рекла да ќе имати точно сто дана да среди све што треба, па се Винцент одмах даје на посао. Испрва је силно изненаѓен сазнањем да се његове слике продају за десетке милијуна долара, а онда неке од њих одлучи присвојити отуѓујуќи их галеристима, полажуќи право на њих јер их никад ником није продао. Истрагу о краѓама Ван Гогхових слика води детективка Броок Мурпхy, док се Винцент спријатељује с необичним одвјетником Габеом Буртоном и младом сликарицом Катхy Мадисон која се заљуби у њега и с временом му повјерује да је он доиста Ван Гогх. Винцент жели уз Габеову помоќ основати закладу за младе сиромашне сликаре, какав је некад и сам био...

"Звјездана ноќ" изнимно је симпатична филмска посвета доброти, ентузијазму, хуманости, укратко људској величини славног сликара Винцента ван Гогха који је као и многи гласовити умјетници живио и умро у сиромаштву, не дочекавши новац и славу, па чак ни елементарно критичарско признање. Филм је ауторски рад редатеља и сценариста Паула Давидса, који је средином деведесетих био извршни продуцент популарне ТВ серије Росwелл темељене на стварном случају наводних изванземаљца, а режирао је и два запажена дугометражна документарна филма, биографски Тимотхy Лаерy'с Деад, о задњој години живота гласовитог гуруа халуциногених наркотика, и Тхе Сци-Фи Боyс о повијести ЗФ-а. Давидс је такоѓер и сликар који је за потребе филма насликао неколико 'нових' Ван Гогхових платна. Споменимо и да филм уоквирује красна пјесма Дона МцЛеана Винцент (Старрy, Старрy Нигхт).

Слики

Starry Night

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.