poster

Десет минута старији - труба

Ten Minutes Older: The Trumpet (2002)

Документарец, Драма | Шпанија, Обединетото Кралство, Германија, Финска, Кина, САД
Режисер: Kaige Chen, Víctor Erice

рејтинг: 7.3/10

Содржина

Омнибус од седам кратких филмова врхунских аутора о протјецању времена у којем и десет минута могу имати пресудну улогу.
Аки Каурисмäки у свом препознатљивом стилу у којем протагонисти готово никад не овисе о протјецању времена у филму "Догс Хаве Но Хелл" приказује у свега осам минута кључне тренутке о којима овиси будуќност његовог главног лика, пуштеног из затвора у 15:22. Он мора подиќи новац, купити поклон својој изабраници, наќи је и стиќи на влак за Сибир у 15:30.
У црно-бијелом, нијемом "Лифелине" Вицтор Ерице смјешта радњу у 1940. када се шпањолски војници придружују њемачким на источном фронту (видљиво из насловне странице неких новина), али приказује обичан дан једне обитељи на селу у којем је најзначајнији догаѓај кад новороѓенчету прокрвари пупак.
"Тен Тхоусанд Yеарс Олдер" документарац је Wернера Херзога о индијанском племену у џунглама Амазоне које први пут долази у контакт с истраживачима и преко њих са сувременом цивилизацијом и у десет минута прескаче повијесни јаз од десет тисуќа година, те готово изумире због болести на које није отпорно.
Јим Јармусцх као да ствара још једну причу из својих "Каве и цигарета" у црно-бијелом "Инт. Траилер Нигхт" о десет минута одмора глумице на сету измеѓу снимања два кадра у којем је непрестано ометају чланови филмске екипе и телефонски позиви.
У "Тwелве Милес то Трона" протагонист покушава стиќи до болнице након што је на неком тулуму појео превише кекса у којима је била дрога, што Wиму Wендерсу омогуќује експериментирање филмском сликом у кадровима који представљају субјективни поглед главног јунака.
У кратком документарцу "Wе Wуз Робед" Спике Лее у низу кратких изјава новинара и судионика збивања монтираних у за њега карактеристичном жестоком ритму у служби политички ангажиране критике говоре о тренуцима који су довели до побједе Бусха на предсједничким изборима кроз минималну и по мишљењу аутора кривотворену побједу на Флориди.
Цхен Каиге у "100 Флоwерс Хидден Дееп" комбинира десет минута уобичајеног посла око рашчиќавања терена и градње нових зграда с елементима фантастике у приказу брзог раста нове Кине и нестајања традиције.
Седам кратких тематски и стилски врло различитих филмова великих сувремених редатеља повезаних пријелазима у којима доминира звук трубе ствара дојмљиву и комплексну слику кратког временског раздобља које може битно мијењати судбине, а уједно су и занимљив својеврстан фестивал ауторског арт филма уз подсјеќање гледатеља на богату традицију кратког филма али и некад популарних омнибус филмова који данас преживљавају још једино у оквиру специјализираних фестивала.

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.