poster

Странац у Србији: Др Ерхард Бусек

Stranac u Srbiji

Документарец | Србија

Содржина

Први пут у емисији "Странац у Србији" гостује страни држављанин који је политичар и државник, и то политичар највишег ранга у Европској унији и у свету, Аустријанац, др Ерхард Бусек.
Његова повезаност са Србијом је очигледна. Често је у Београду због присутности у многобројним институцијама Европске уније, чија се седишта налазе у Београду, као што је Европски фонд за Балкан, Центар за демократију и помирење за југоисточну Европу. Као члан Европског савета за толеранцију и помирење држи предавања по целом свету, па и у Београду.
Др Бусекова биографија је импозантна: бивши вицеканцелар Аустрије, министар за образовање, министар за науку и истраживање Републике Аустрије, специјални координатор пакта за стабилност за југоисточну Европу, специјални представник владе Аустрије за развој Европске уније, председник комисије за радио и телевизију за централну, источну и југоисточну Европу, само су неке од функција које је до сада обављао. Од њега су тражиле помоќ земље које су пролазиле кроз своја кризна времена, те га је Чешка, на пример, поставила за саветника министра иностраних послова.
Иако је званично у пензији, др Бусек је у својој 73. години и даље активан и то на важним местима у политичком и друштвеном животу Аустрије и Европе. Он је председник савета Медицинског универзитета у Бечу, почасни доживотни председник "Форума Алпбах", координатор за иницијативу за сарадњу у југоисточној Европи, председник института за Дунавски регион и централну Европу. Такоѓе је почасни професор на многим универзитетима у свету: у Брашову, Кракову, Братислави, на Вебстер универзитету, гост професор на Дјук универзитету у САД, на Пољопривредном факултету у Бечу. Ректор је Техничког колеџа у Салзбургу.
У емисији др Бусек говори о својој наклоњености музици. Он је врло присутан у музичком животу Аустрије, тако да се налази на готово свим кључним позицијама и тиме доприноси да музика Аустрије буде то што јесте. Директор је "Оркестра младих - Густав Малер", чији приходи од концерата иду у добротворне сврхе, председник научног борда Салзбуршког Европског института "Херберт Батлинер", председник директорког борда "Меѓународног фестивала камерне музике Локенхаус".
"Ова емисија је на неки начин тематска рекапитулација мог четворогодишњег рада на емисијама "Странац у Србији". Када ми се указала прилика да снимим емисију о господину Бусеку, читајуќи о њему, увидела сам да се концепт и циљ моје емисије умногоме поклапа са оним што је његов животни рад и став.
Из емисије у емисију, својим учествовањем, моји гости потврѓују да што више тражимо разлике меѓу нацијама, више проналазимо сличности. Док се у мојим емисијама одвијају дружења, подршка, љубав меѓу људима из различитих просторних миљеа, живот и рад др Бусека је усмерен на питања спајања народа, залагања за мир и исте услове живота за све људе, као и на право на образовање младих без обзира одакле потичу. У мојој емисији се спајају странци са својим српским комшијама "на кафи" и тиме они бришу границе меѓу нацијама, укрштајуќи културе, прихватајуќи обичаје и различите начине живота. У раду господина Бусека повезују се земље да би се заједно и равномерно развијале, пружајуќи помоќ једна другој, размењујуќи културе и музику преко Дунава.
Др Бусек није политичар ван овог реалног живота. Он је, пре свега, хуманиста. Примера је за то доста. Он помаже људима у невољи и захваљујуќи својој позицији председника Универзитетског савета АКХ клинике у Бечу, многима је из Србије обезбедио лечење у Аустрији и тиме спасао живот, о чему ќе бити речи у овој емисији. За њега важи да је политичар који отвара сва врата овог света. Оно што се не зна је да су Србији укинуте визе за Европску унију захваљујуќи др Бусеку, што ќе он и потврдити у овој емисији", каже Ранка Јакшиќ, аутор и уредник емисије "Странац у Србији".
Аутор и уредник: Ранка Јакшиќ
Сниматељ: Милан Станиќ

Слики

Странац у Србији: Др Ерхард БусекСтранац у Србији: Др Ерхард Бусек

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.