poster

Бајковита Хрватска: Антички водовод (Талијанска бужа Новаља - оток Паг)

Bajkovita Hrvatska (2014)

Документарец | хрватска
Режисер: Paula Jusić, Đelo jr. Jusić

епизода: 11

Содржина

Град Новаља, на отоку Пагу, латинског имена Навалис, у пријеводу пристаниште, био је, према пронаѓеним археолошким остацима, почетком наше ере значајна лука на путу од јужног Јадрана према античком граду Аqуилеји (у близини данашњег Трста). Из тог времена један од најзначајнијих остатака је антички водовод, саграѓен у 1. стољеќу, у доба Римског Царства, а служио је за напајање мјеста питком водом, за потребе керамичких радионица и за опскрбу бродова који су навраќали у луку.
У градском музеју Новаље изложено је више од 2000 година старо античко дрвено сидро, откривено у подморју на подручју Цаске. Античко сидро, чија је дужина у очуваном дијелу 160 цм, јединствени је налаз у Хрватској, а изузетно је ријетко и на Средоземљу, јер се обично проналазио само његов метални дио.

Нараторица: Паула Јусиќ

Сцеарист:
Продуцент: Paula Jusić

Слики

Бајковита Хрватска: Антички водовод (Талијанска бужа Новаља - оток Паг)Бајковита Хрватска: Антички водовод (Талијанска бужа Новаља - оток Паг)Бајковита Хрватска: Антички водовод (Талијанска бужа Новаља - оток Паг)Бајковита Хрватска: Антички водовод (Талијанска бужа Новаља - оток Паг)Бајковита Хрватска: Антички водовод (Талијанска бужа Новаља - оток Паг)Бајковита Хрватска: Антички водовод (Талијанска бужа Новаља - оток Паг)Бајковита Хрватска: Антички водовод (Талијанска бужа Новаља - оток Паг)

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.