сезона: 1

епизода: 1 - Италија: Царство у насљеѓе

Содржина

Документарна серија у шест епизода открива нам свјетске љепоте, представља нека од најважнијих културних чуда човјечанства, незаобилазна културна добра која би сваки човјек требао једанпут у животу посјетити. Истодобно, подсјеќа и на одговорност свих кад је ријеч о заштити те материјалне и нематеријалне баштине.
Први циклус од шест епизода усредоточен је на Еуропу. Ту су Венеција, Алхамбра у Гранади и друга, мање позната блага попут средњовјековног града Родоса у Грчкој или палаче Мафра у Португалу. Свака епизода открива широк спектар мјеста са жељом да се истакне њихова суштинска љепота, али и утјецаји повијесног и земљописног контекста. Јер свјетска баштина није само попис локалитета, веќ наслијеѓе које су нам оставили они прије нас и које ќемо ми у наслијеѓе оставити онима који ќе доќи након нас. Укратко, то је сјеќање на повијест нашег планета. Меѓу благом УНЕСЦО-а је и нематеријална баштина. Наиме, од 2003. та организација у своју баштину убраја одреѓене праксе, наступе, умјетничке изричаје, знања и умијеќа који су дио свјетске културне баштине. Циљ је те нематеријалне баштине одржати културну разноликост и људску креативност.
Као колијевка Римског царства, поморских република и ренесансе, Италија је несумњиво једна од земаља које су највише утјецале на западну цивилизацију. Њезино је тло препуно свједочанстава о величини њезине повијести. Италија је држава с највише УНЕСЦО-ве свјетске баштине.
Ипак, нека од ових изузетних мјеста готово су пала у заборав и претрпјела неповратну штету. У подножју Везува видјет ќемо невјеројатне напоре који се улажу у рестаурацију налазишта Помпеји. У Матери, еуропској пријестолници културе 2019., гледамо како су становници спасили свој град од пропадања. У Цремони имамо част руковати најстаријим Страдиваријевим виолинама, а за крај идемо у Венецији која настоји контролирати ријеке својих туриста.

Слики

Чуда УНЕСЦО-ове баштинеЧуда УНЕСЦО-ове баштинеЧуда УНЕСЦО-ове баштинеЧуда УНЕСЦО-ове баштинеЧуда УНЕСЦО-ове баштинеЧуда УНЕСЦО-ове баштинеЧуда УНЕСЦО-ове баштинеЧуда УНЕСЦО-ове баштинеЧуда УНЕСЦО-ове баштинеЧуда УНЕСЦО-ове баштинеЧуда УНЕСЦО-ове баштинеЧуда УНЕСЦО-ове баштинеЧуда УНЕСЦО-ове баштинеЧуда УНЕСЦО-ове баштинеЧуда УНЕСЦО-ове баштине

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.