епизода: 17

Содржина

Академик Густав Јанечек један је од низа Чеха који су оставили просвјетног трага у развоју хрватских знаности, посебице природних. Дошавши у другој половици 19. стољеќа за свеучилишног професора кемије у земљу у којој су природне знаности сматране готово бласфемијом, сву своју радну енергију усмјерио је на просвјеќивање и осувремењивање хрватског друштва и мишљења: основао је кемијске институте, модернизирао фармацију, покренуо двије фармацијске творнице... Одушевљен љепотом Плитвичких језера, основао је "Друштво за уреѓење и прољепшање Плитвичких језера" с циљем да та природна љепота не остане скривена и изолирана од остатка туристичког свијета.
Јанечек је свим својим срцем прихватио Хрватску као своју домовину, одрекавши се због ње сјајне знанствене каријере у Бечу. Питање је је ли му се Хрватска примјерено одужила.

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.