Неке тајне пажљиво чувамо. Друге пажљиво чувају од нас. Кроз протеклих педесетак година створила се изнимно снажна, утјецајна и, чини се, свеприсутна популарна легенда о посјетитељима из других дијелова свемира који отимају Земљане у сврху остваривања својих, нама недокучивих, циљева.
Та је тема инспирирала бројне књиге, магазине, филмове, стрипове и интернетске странице у различитим покушајима расвјетљавања мистерија оних који тврде да су били отети. Управо су "отети" главни јунаци сјајне знанствено-фантастичне серије, чији је извршни продуцент велики Стевен Спиелберг. "Отети" је серија која знанствено-фантастичну тематику пропитује кроз оквир обитељске драме, захваќајуќи тако неуспоредиву ширину епске приче. Пратеќи животе четирију генерација трију различитих обитељи кроз више од 50 година америчке повијести, "Отети" је несумњиво најамбициознији телевизијски пројект на пољу знанствене фантастике, водеќи нас од неба над Француском 1945. године све до данашњих свједочанстава изванземаљских абдукција.
Велика прича о обитељима Кеyс, Цраwфорд и Цларке испричана је гласом десетогодишње Аллие (Дакота Фаннинг), чије путовање чини само срце серије и која је од својих изванземаљских предака наслиједила невјеројатне моќи и о чијој ќе одлуци овисити судбина човјечанства. Но, све започиње једне ноќи за вријеме Другога свјетског рата, када се пилот Руссел Кеyс (Стеве Буртон), бореќи се у Француској, одједном наѓе обавијен тајанственим плавим свијетлом, које ќе њега и његову посаду спасити од сигурне смрти. Меѓутим, нитко се од њих накнадно не сјеќа ничега што се догодило па им није јасно како су преживјели. Послије рата, Русселл се покушава вратити нормалном животу, али га муче бизарне ноќне море и честе главобоље, а дознаје и како су сви чланови његове посаде умрли под неразјашњеним околностима. Истовремено, немилосрдни и бескрупулозни поручник Оwен Цраwфорд (Јоел Гретсцх) предводи владину истрагу о догаѓајима у Росwеллу. Догаѓаји се почињу испреплитати на неочекиване и непредвидљиве начине...

Чини се изнимно логичним и лако схватљивим то што се овај амбициозни телевизијски пројект зачео у уму славнога Стевена Спиелберга, који се небројено пута показао аутором незаустављиве маште и огромне преданости у реализирању својих замисли на екрану. Обративши се за помоќ у разради стартне идеје сценаристу Леслиеју Бохему, успоставио је партнерство које је почетне замисли развило у серију која је мини само по уобичајеним навадама класификације телевизијског програма, а заправо је макси у сваком смислу - и по оригиналности идеје, и по обиму приче, и по глумачкој увјерљивости, и по финалној квалитети. Глумачку поставу чини читав низ одличних, иако мање познатих, телевизијских и филмских глумаца, али не смијемо не истакнути малену Дакоту Фаннинг, која је веќ овдје почела показивати како је њезин талент доиста неизмјеран.
Како би прецизно дочарали различита повијесна раздобља у којима се серија одвија, аутори су, осим проучавања карактеристика појединог времена, много пажње уложили и у одабир редатеља. Меѓу десеторицом различитих редатеља задужених за десет епизода, посебно се истичу култни Тобе Хоопер, редатељ трасх класика "Тексашки масакр моторном пилом", који је режирао прву епизоду, те Сергио Мимица-Геззан, редатељ хрватског подријетла, који је режирањем пете епизоде показао како је штошта научио од свог ментора Спиелберга.

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.