poster

100 километара од Буенос Аиреса

Buenos Aires 100 Kilómetros (2004)

Драма | Аргентина, Франција, Шпанија
Режисер: Pablo José Meza

рејтинг: 6.8/10
Оценка на корисникот: 1.5/10
(2 гласови)

Содржина

Након завршетка школске године пред 13-годишњим дјечацима Естебаном (Ј. И. Пéрез Роца), Алејом (Е. Фернáндез), Гуидом (А. Ардел), Матиасом (Х. Wеинстеин) и Дамианом (Ј. Пабло Баззини) још је једно дуго и вруќе љето у градиќу недалеко Буенос Аиреса. Све слободно вријеме проводе заједно, играјуќи ногомет, задиркујуќи пролазнике, препричавајуќи обитељске згоде и ослушкујуќи мјесне трачеве. Док Естебана строги отац Осцар (Р. Серрано) непрестано присиљава да вјежба техничко цртање, надајуќи се да ќе му син једног дана постати угледни архитект, дјечака све више привлачи писана ријеч и лијепа књижевност. С друге стране, Гуидов је отац Хорацио (Д. Валензуела) обитељски насилник, који свог сина тјера на тежак физички рад. Гуидова мајка Раqуел (С. Баллестерос) атрактивна је жена, која утјеху од насилног супруга проналази у загрљају возача камиона. Кад се у њихово сусједство са својом обитељи досели дјевојчица Лорена (С. Баyлé), кќи трговачког инспектора, Естебан ќе открити што значи бити заљубљен. А несигурни ќе се Дамиан суочити с неугодном чињеницом да је посвојено дијете непознатих родитеља...
Унаточ конвенционалној и предвидљивој причи, дебитантско остварење сценариста и редатеља Пабла Јосéа Мезе, с успјехом приказано на фестивалима у Маракешу и Цартагени, те на фестивалу у Хавани награѓено за најбољи изворни сценариј, солидно је режиран, увјерљиво глумљен, емотиван и дирљив филм који темом донекле подсјеќа на гласовити Феллинијев "Амарцорд". Највеќа вриједност слике дјетињства петорице пријатеља, сензибилних клинаца које ќе љубавни јади и откривање обитељских тајни и болних истина о самима себи грубо увести у свијет одраслих и присилити их на рано сазријевање, лежи у увјерљивом приказу менталитета и сликовите свакодневице провинцијског градиќа. Аутор притом нимало не идеализира провинцију, веќ нуди углавном реалну и мјестимице духовиту слику свијета одраслих виѓеног очима бистрих и осјеќајних дјечака, свијета који уз прве љубави и играње ногомета подједнако чини и обитељско насиље те суочавање са слабостима властитих родитеља. У споредним улогама наступају А. Аиземберг ("Ускраќени загрљај"), С. Баллестерос ("Танго" Царлоса Сауре) и Р. Серрано ("Необична зубиќ вила").

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.