Содржина

Нови Сад какав данас видимо изградили су градитељи пристигли из свих дијелова Аустро-Угарске Монархије. Важан допринос Хрвата развоју Новога Сада почиње крајем 19. стољеќа. Хрватски архитекти и умјетници судјеловали су и на многим натјечајима у меѓуратном раздобљу, али и након Другог свјетског рата. Новосадски повјесничар умјетности Владимир Митровиќ својом је књигом Дјела великана хрватске умјетности 20. стољеќа у Новом Саду успио представити и подсјетити на њихова репрезентативна дјела. Уз Ивана Мештровиќа и брачни пар Сеиссел, Иван Витиќ је један од три важна представника хрватске умјетности и архитектуре у Новом Саду. Зграда у Дунавској улици бр. 37 једини је Витиќев рад у Србији и уједно једини музеј који је пројектирао. Зграда је граѓена за потребе сталног постава Музеја радничког покрета и народне револуције, а данас су у згради смјештени Музеј сувремене умјетности и Музеј Војводине.

Сцеарист:
Уредник: Doris Vučković
Снимател: Marko Jerbić
Монтажа: Igor Kožić

Слики

Витиќев музеј у Новом СадуВитиќев музеј у Новом СадуВитиќев музеј у Новом СадуВитиќев музеј у Новом СадуВитиќев музеј у Новом Саду

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.