SEZONA: 2

EPIZODA: 14

SADRžAJ

Sugru - višenamjensko ljepilo koje se može oblikovati i služi za kreativne dekoracije i popravke. Jane ní Dhulchaointigh i njezin tim, finalisti Nagrade za europskog izumitelja 2018 u kategoriji Malih i srednjih poduzetnika.
Irska industrijska dizajnerica Jane ní Dhulchaoitigh i njezin tim FormFormForm izumili su prvo ljepilo koje se može oblikovati. Nazvali su ga Sugru, što na gaelskom znači "igra". Proizvod se može oblikovati poput gline, ali ima adhezivna svojstva jakog ljepila.
Svjesna toga da u današnjem svijetu svaki dan stvaramo velike količine otpada, ní Dhulchaoitigh je htjela stvoriti proizvod koji bi omogućio ljudima da jeftino i lako poprave svoje stvari. Pritom se nadala da će osloboditi kreativni potencijal ljudi kako bi riješili razne probleme, redizajnirali i prilagodili sve, od kamera i šalica za kavu do kućanskih aparata. A htjela je potaknuti ljude na promišljeniji i održiviji pogled na svoje stvari.
Sveučilište Ujedinjenih naroda predviđa da će se 2018. u svijetu proizvesti 50 milijuna tona elektroničkog otpada, a od toga će 9,3 tona biti osobni digitalni uređaji poput računala, displeja, pametnih telefona, tableta i televizora.

Fotografije

Nagrada za europskog izumitelja: Jane ní DhulchaointighNagrada za europskog izumitelja: Jane ní DhulchaointighNagrada za europskog izumitelja: Jane ní DhulchaointighNagrada za europskog izumitelja: Jane ní DhulchaointighNagrada za europskog izumitelja: Jane ní DhulchaointighNagrada za europskog izumitelja: Jane ní DhulchaointighNagrada za europskog izumitelja: Jane ní DhulchaointighNagrada za europskog izumitelja: Jane ní Dhulchaointigh

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Studentski grad

    image
    Emisija Studentski grad namijenjena je sadašnjim, bivšim, ali i budućim studentima te njihovim brižnim, zainteresiranim ponekad i zabrinutim roditeljima. Ova...
  • Otkrieni tajni

    image
  • Kvadrat

    image
  • Crtež dana (2016)

    image
    Djeco, šaljite nam crteže sa svojim podacima na adresu: RTL Kockica, Krapinska 45, 10000 Zagreb i osvojite vrijedne nagrade! Nagrađene crteže pokazujemo u emisiji...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.