SEZONA: 2

EPIZODA: 15

SADRžAJ

Umjetna paučina: svileni polimeri napravljeni bioinženjeringom - Thomas Scheibel, finalist Nagrade za europskog izumitelja 2018. u kategoriji Malih i srednjih poduzetnika.
Njemački znanstvenik Thomas Scheibel metodom bioinženjeringa razvio je vlakna u potpunosti od proteina paučine. Superlagani materijal je gladak na dodir, ali čvršći od čelika ili kevlara.
Obična svila već stoljećima se dobiva na isti način: gusjenice dudovog svilca Bombyx mori uzgajaju se u zatočeništvu i svila se "ubire" od čahura larve dudovog svilca. Pauci se ne mogu industrijski uzgajati zbog nekoliko razloga. Iako su njihova vlakna jača nego vlakna dudovog svilca, pauci ih ne mogu proizvesti u velikoj količini. A za razliku od dudovih svilaca, pauci su ljubomorni na svoj teritorij i kanibali su. Zato se zbog njihovih ubilačkih nagona uzgoj pokazao nemogućim.

Fotografije

Nagrada za europskog izumitelja: Profesor Dr. Thomas ScheibelNagrada za europskog izumitelja: Profesor Dr. Thomas ScheibelNagrada za europskog izumitelja: Profesor Dr. Thomas ScheibelNagrada za europskog izumitelja: Profesor Dr. Thomas ScheibelNagrada za europskog izumitelja: Profesor Dr. Thomas ScheibelNagrada za europskog izumitelja: Profesor Dr. Thomas ScheibelNagrada za europskog izumitelja: Profesor Dr. Thomas ScheibelNagrada za europskog izumitelja: Profesor Dr. Thomas Scheibel

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.