Sila koja oblikuje naše živote: Gravitacija i ja


SINOPSIS

Gravitacija, jedna od četiri osnovne sile u prirodi, oblikuje našu planetu i čitav Univerzum. Ona kreira galaksije i deformiše prostor i vreme. Međutim, gravitacija utiče i na naš svekodnevni život na potpuno neočekivane načine.
U dve epizode BBC produkcije "Gravitacija i ja", narator prof. dr Džim el Halili, teorijski fizičar, prikazuje kako gravitacija utiče na našu svakodnevicu - na visinu, težinu, posturu, čak i na brzinu starenja. Uz pomoć volontera i naučnika, pronalazi na kom mestu u Britaniji je gravitacija najslabija (i gde su istraživači imali najmanju težinu).
Džim el Halili rekonstruiše i revolucionarne eksperimente koje je sproveo Galileo Galilej da bi izmerio gravitaciju. Narator istražuje i najnovije naučne prodore, gravitacione talase, mreškanja u dalekim prostranstvima Univerzuma, i ispituje kako nedostatak gravitacije utiče na astronaute.
Osim toga, Džim je ispratio i dizajn aplikacije za pametne telefone koju su volonteri koristili da demonstriraju kako gravitacija utiče na brzinu proticanja vremena i čini da starimo brže ili sporije.
Prva epizoda mini - serije "Gravitacija i ja" na programu je u subotu, 29.02. U 14.00
Emisije odabrala Marija Stevanović

TOP LISTE

Prijavljivanje

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: pravila privatnosti.